ZAGREB

Predsjednik Sabora čestitao 50. obljetnicu Svjetskog dana Roma.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković čestitao je u četvrtak pripadnicima romske nacionalne manjine u Hrvatskoj 50. obljetnicu Svjetskog dana Roma.

"Republika Hrvatska se od svog početka opredijelila za punu zaštitu pripadnika nacionalnih manjina, a to je osnaženo i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Od tada pa do današnjeg dana s pripadnicima romske zajednice intenzivno radimo na društvenoj integraciji i afirmaciji položaja Roma u hrvatskome društvu", naveo je Jandroković u čestitki.

Istaknuo je kako je najbolji dokaz tomu da su danas Romi aktivni sudionici političkog života, a u Hrvatskome saboru imamo predstavnika romske manjine.

"Uz brojna postignuća poput prvog sveučilišnog studija romistike i romskog memorijalnog centra, Hrvatski sabor bio je dio inicijative o ustanovljenju Svjetskog dana romskog jezika 5. studenoga, čime se dodatno pridonosi očuvanju romske kulture kao temelja romskog nacionalnog identiteta", podsjetio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Jandroković je poručio kako je i dalje zadaća pomagati pripadnicima romske manjine u Hrvatskoj da se snažnije uključe u društvo.

"Naša zajednička zadaća je nastaviti na sustavan i konkretan način pomagati pripadnicima romske manjine u Hrvatskoj da se snažnije uključe u društvo, a djeca i mladi u sustav odgoja i obrazovanja", stoji na kraju čestitke koju je u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma uputio uime Hrvatskoga sabora i osobno pripadnicima romske nacionalne manjine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum