Cerar:

Povezivanje Italije s Kinom moglo bi ugroziti luku Koper

| Autor: Hina
Ilustracija

Ilustracija


Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je u srijedu da bi EU trebala imati jedinstvenu politiku prema Kini te kao primjer nejedinstva naveo Italiju, koja se s Kinom povezuje u okviru projekta Put svile koji bi trebao povezati zemlje Euroazije, Bliskog istoka i Afrike.

Odgovarajući na zastupničko pitanje o odnosima Europske unije i Kine, Cerar je na sjednici parlamentanrog odbora za vanjsku politiku kazao da su odnosi EU-a s Kinom kompleksni jer su s jedne strane obilježeni partnerstvom, ali i ekonomskim rivalstvom, dok su na pojedinim područjima poput kibernetske sigurnosti i geostrateškog pozicioniranja, Europa i Kina na suprotnim stranama, odnosno otvorene suparnice.
U Europskoj uniji ima dosta nejedinstvenog pristupa u odnosu na Kinu, kazao je Cerar, te pritom posebno istaknuo slučaj Italije, koja se pridružila kineskom infrastrukturnom programu Put svile, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.
Takva bi talijanska odluka, koja predviđa kineske investicije u talijanske luke, mogla ugroziti slovensku luku Koper, kazao je Cerar, te dodao da je tim važniji projekt gradnje željezničke veze Koper-Divača, najvećeg infrastrukturnog projekta u Sloveniji. Projekt je pokrenula ranija Cerarova vlada, a cilj mu je bolje povezivanje slovenske luke s kopnom i srednjeeuropskim državama, kako bi Koper i dalje mogao ostati najprofitabilnija luka na sjevernom Jadranu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini