SLANO/DUBROVNIK

Potpisan ugovor za centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ugovor o sufinanciranju centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučinog razdolja s 81 milijun kuna kapitalne pomoći potpisali su u utorak u Slanome direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je bio na potpisivanju, izjavio je kako je taj centar "vrh piramide sustava gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji" i nakon Pelješkog mosta jedan od najvažnijih projekata za najjužniju hrvatsku županiju.

„Izgradnjom centra sustav gospodarenja otpadom dobit će gotovu formu i neće biti upitnika kako zbrinjavati otpad. U kontekstu uspješnog gospodarenja otpadom i stvaranja kružne ekonomije, nužno je što više odvajati, a Hrvatska je preuzela obvezu do kraja 2020. odvajati 50 posto. Siguran sam da ćemo se svi pozabaviti izazovom tog cilja“, istaknuo je Ćorić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić podsjetio je kako je u veljači potpisan ugovor o dodjeli 287 milijuna kuna iz fondova Europske unije za izgradnju tog centra.

„Ovim ugovorom zaokružili smo financijsku konstrukciju cijelog projekta kojim će se riješiti problem zbrinjavanja otpada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sustav gospodarenja otpadom imperativ je hrvatske politike zaštite okoliša, ne samo zbog obveza europskih direktiva, već želimo čuvati naše prirodne resurse i poticati održiv razvoj“, rekao je Kukić.

Direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić izjavio je kako se očekuju građevinske dozvole za tri pretovarne stanice, za jednu je u tijeku izrada glavnog projekta, a za najveće stanice u Dubrovniku i Metkoviću očekuju se lokacijska dozvola i idejni projekt.
„Izgradnja pretovarnih stanica neće kasniti za centrom. Puno su jednostavnije i tehnički i veličinom“, rekao je Bačić.

Napomenuo je kako će se minus Agencije od 41 milijun kuna riješiti s osnivačem budući da je taj novac osiguran u rebalansu proračuna Dubrovačko-neretvanske županije.

Župan Nikola Dobroslavić taj je projekt nazvao strateškim za Dubrovačko-neretvansku županiju.

„Otpad je dosad završavao na neuređenim odlagalištima, što je loše rješenje, neprihvatljivo regulativi EU. Ovim dobivamo uređen sustav gospodarenja otpadom, i ne sam centar s pretovarnim stanicama, već će projekt utjecati na nužno razvrstavanje i smanjivanje otpada, kao i na odvajanje i recikliranje. Bez ovog projekta turizam bi nam bio na klimavim nogama“, istaknuo je Dobroslavić.

Najavio je da će se jedinicama lokalne samouprave uskoro predstaviti kvote za isporuku otpada centru, a sve ostalo morat će odvajati i reciklirati.

Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje trebao bi biti izgrađen do kraja 2022. godine, a početi s radom tijekom 2023. godine.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini