ZAGREB

Potpisan kolektivni ugovor u Radin printu, tiskari revijalnog tiska

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sindikat grafičara i medija i uprava Radin printa početkom prosinca potpisali su prvi kolektivni ugovor kojim su zajamčena dosadašnja prava radnika te tiskare i dogovorena određena poboljšanja u mogućnosti odmora i materijalnim pravima.

Kolektivni ugovor se sklopio na razdoblje od godinu dana čime će se radnicima osigurati određena stabilnost u materijalnim pravima u ovim, kako potpisnici ističu, neizvjesnim gospodarskim vremenima. Uz to predviđena je mogućnost njegova produženja.

Radin print vodeća je hrvatska tiskara u segmentu revijalnog tiska, koja značajan dio svoje proizvodnje izvozi. To je prvi kolektivni ugovor u Radin printu i potvrda da žele biti vodeći u svim segmentima poslovanja, pa i u odnosu prema radnicima, ističu u sindikatu.

Kolektivni ugovor potpisan je nakon što su članovi sindikata i svi radnici u postupku njegove ratifikacije krajem listopada imali prilike izjasniti se prihvaćaju li usuglašeni tekst ugovora. Izjašnjavanju je pristupilo 125 radnika, za je glasovalo 90 radnika, a protiv ih je bilo 33.

Radnicima se kroz ugovor jamči dosadašnja razina prava, a tu su i pojedina poboljšanja kao što su dodatni kriteriji za utvrđivanje broja dana godišnjeg odmora, a omogućen je i veći broj dana plaćenog dopusta od minimalnih sedam dana koje previđa Zakon o radu.

Osim toga, povećan je postotak povećanja plaće za rad nedjeljom na 40 posto u odnosu na do sada važeći Pravilnik o radu koji je donosio poslodavac, te je utvrđeno pravo radnika na pojedina materijalna prava kao što su dar za djecu, jubilarne nagrade, prijevoz na posao, pomoć u slučaju smrti radnika i slično, istaknuli su u Sindikatu grafičara i medija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum