Saborska oporba:

Politika je involvirana u sport sve do seoskog nogometnog kluba

CROPIX

CROPIX


Saborska oporba u četvrtak je kratku raspravu o prijedlogu odluke o imenovanju predsjednice i članova Nacionalnog vijeća za sport iskoristila kako bi upozorila na stanje u sportu, širenje govora mržnje na stadionima i miješanje politike u sport sve do razine seoskog nogometnog kluba.

"Politika je involvirana u sport sve do seoskog nogometnog kluba i to guši sport. Nikada nije bilo lošije stanje u sportu, unatoč rezultatima naših sportaša", zamjerao je HSS-ov Željko Lenart.

Stazić: Svaku reprezentaciju treba bodriti i kad dobiva i kad gubi

SDP-ov Nenad Stazić poručio je kako bi Nacionalno vijeće trebalo redefinirati odnos prema sportu jer je on, mišljenja je, u nekim segmentima štetan, pa i opasan.

"Na djelu je, s jedne strane, glorifikacija profesionalnog vrhunskog sporta i to je dobro, pogotovo kad je riječ o nogometu. Nije mi se, međutim, svidjelo da se samo kad reprezentacija dobija pravi veliki doček. Svaka se reprezentacija bodri i kad dobiva i kad gubi. Zadaća sporta nije da se uvijek pobjeđuje", poručio je.

Upozorio je i na navijačke skupine, govor mržnje koji se širi stadionima. "To je najviše kod nogometa i problem je koji sramoti cijelu zemlju. To ne može biti samo zadaća Nacionalnog vijeća, nego i Vlade i Sabora da uočimo problem, donesemo zakone, jer je to problem cijelog društva", rekao je Stazić.

Mišljenja je da bi se navijačke skupine ponašale drugačije kada bi se u takvim situacijama prekinulo 10 utakmica.

Stazić se prisjetio kada se kao klinac sportom odlazio baviti u tadašnji Partizan, no HDZ-ova Sunčana Glavak mu je poručila kako "Jugoslavije niše nema, ali vidi se da nostalgije ima".

"Prvi predsjednik HDZ-a je mijenjao i određivao imena sportskim klubovima, a bio je i počasni predsjednik Partizana, i nije ga smetalo što se tada zove Partizan", uzvratio joj je Stazić.

SDP-ov Željko Jovanović upozorio je na ulogu sporta u zdravom društvu te je zatražio da se osiguraju bolji uvjeti za sport. Upozorio je kako je financiranje sporta problematično, članarine koje djeca plaćaju su velike.

Zabrinjava ga, kaže, i to što su naši tinejdžeri najdeblji u Europi, pri vrhu po ispijanju alkohola, a nerijetko sudjeluju u igrama na sreću.

HDZ-ova Sunčana Glavak poručila je kako se aktualna Vlada prema sportu ne odnosi deklarativno već konkretno. U tom smislu, kazala je, izdvojila je Središnji državni ured za sport, dala mu samostalnost, povećala mu proračun.

Za predsjednicu Nacionalnog vijeća predložena Danira Bilić

Vlada predlaže da se za predsjednicu Nacionalnog vijeća za sport imenuje Danira Bilić, a za članove Perica Bukić, Sanda Ćorak, Željan Konsuo, Ante Baković, Dražen Čular i Petar Ceronja.

Na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora predlaže se imenovanje Željka Jerkova, Marija Meštrovića i Tomislava Grahovca, te Ratka Kovačića na prijedlog Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Marija Lušića na prijedlog Hrvatskog sportskog saveza gluhih i Tomislava Krističevića na prijedlog Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Ako je Nacionalno vijeće za sport najviše tijelo koje se bavi razvojem kvalitete sporta kako je onda šestorici članova još 2016. istekao mandat i dvije godine nisu imenovana šestorica novih članova. Po kojim ste kriterijima predložili ove članove”, pitao se SDP-ovac Jovanović.

Za predložene ljude, kaže, nema zamjerku. "Svatko od njih je prisutan u sportu, ali kad se imenuju ovakva tijela treba voditi računa i o regionalnoj pripadnosti”, zamjerio je SDP-ovac. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom