METKOVIĆ

Počeo Maraton lađa na Neretvi, kuburom označen start 30 posada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tradicionalni Maraton lađa na Neretvi, kojeg 25. put organizira Udruga lađara Neretve počeo je u subotu poslijepodne ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 30 posada.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim autohtonim neretvanskim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu.

Posadu svake lađe čini po 10 veslača, bubnjar i parićar odnosno kormilar. Osim sportsko-natjecateljskog karaktera, Maraton lađa na Neretvi prometnuo se u jednu od najvažnijih turističkih manifestacija u južnom dijelu Hrvatske.

Po dolasku u cilj u Pločama večeras će na svečanosti pobjedničkoj posadi biti uručene zlatne medalje, prijelazni pobjednički štit kneza Domagoja težak 37 kilograma i mali štit u trajno vlasništvo, te novčana nagrada.

Drugoplasirana i trećeplasirana posada dobivaju medalje, te male štitove u trajno vlasništvo i novčane nagrade.

Umjesto predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je pokrovitelj te manifestacije na događaju je kao njegova izaslanica savjetnica predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Ured predsjednika izvijestio je u subotu da Zoran Milanović neće danas prisustvovati na 25. Maratonu lađa, kao što je ranije najavljeno, a prema neslužbenim podacima razlog je što helikopter zbog vremenskih uvjeta nije mogao poletjeti s Hvara na kojem se nalazi. 

Izaslanica premijera je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater