smatra to korisnim za sve

Plenković: Sporazumi potpisani s Kinom imaju cilj smanjiti deficit u trgovinskoj razmjeni

| Autor: Hina

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu da sporazumi potpisani s Kinom imaju cilj smanjiti deficit u trgovinskoj razmjeni između Hrvatske i Kine istaknuvši i da hrvatski proizvođači mlijeka mogu iskoristiti potpisane sporazume s tom zemljom.

"Trgovinska razmjena između Hrvatske i Kine iznosi milijardu eura. Hrvatska, kao i većina zemalja, ima deficit s Kinom. Stoga, sporazumi koji su potpisani, imaju za cilj smanjiti disbalans u trgovini a jedan od aspekata je i memorandum koji je potpisao ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Naši proizvođači mlijeka mogu iskoristiti tu prigodu ili je ne moraju iskoristiti", rekao je Plenković odgovarajući na upit HSS-ova Kreše Beljka vjeruje li u mogućnost hrvatskog izvoza miljeka u Kinu jer je "hrvatsko mljekarstvo uništeno do temelja". 

Poručio je Beljaku i da razgovara s hrvatskim izvoznicima i vide koje su koristi našeg članstva u EU.

Istaknuo je i da HSS-ov međunarodni tajnik uredno dolazi i glasa na sastancima političke skupštine Europske pučke stranke (EPP) iako Beljak daje izjave kako više nisu dio EPP-a.

Pozvao ga je i da kaže tko je njihov spitzen-kandidat na predstojećim izborima za Europski parlament i iza kojih političkih opcija stoji HSS. Smatra kako je to bitno da zna i članstvo HSS-a jer mnogi njegovi kolege izvrsno surađuju s HDZ-om na lokalnim razinama te podržavaju rad vlade i zadovoljni su s onim što rade.

Nezadovoljan Plenkovićevim odgovorom Beljak je rekao da koliko vrijedi i koliko je ljudi zadovoljno s onim što radi će će uskoro vidjeti na predstojećim izborima za Europski parlament. "Pustite tapšanje po ramenima. Vas svaki dan tapšaju po ramenima. Tako su tapšali i Ivu Sanadera pa vidite gdje je Sanader. Tako ćete i vi završiti, vidjet ćete", poručio je Beljak.

Horvat: Jasno je tko je brodogradilišta doveo u ovakvu situaciju

SDP-ov Peđa Grbin upitao je ministra gospodarstva Darka Horvata ima li hrvatska Vlada plan za rješavanje situacije u brodogradilištima Uljanik i 3. Maj.

Navodeći kako je hrvatskoj javnosti jasno tko je bodogradilišta u Puli i Rijeci doveo u ovakvu situaciju, Horvat je upitao i čije su menadžerske i poslovne odluke producirale plaćanje do sada 3,2 milijarde jamstava hrvatskih poreznih obveznika.

Naglasio je i da Vlada sada želi spasiti 124 milijuna eura datog državnog jamstva za avanse i kredite dignute za izgradnju i završetak broda, svjesni činjenice da se novac utrošio, a brod nije završen niti isporučen.

Horvat je kazao i da hrvatska vlada može osigurati sve pretpostavke da se taj brod završi u nekom od susjednih brodogradilišta, a ne u Puli i tako za državni proračun i porezne obveznike spasi 124 milijuna izdanih jamstava uključivo i kamate koje to opterećenje dižu na 130 milijuna eura.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je, odgovarajući na upit HDZ-ove Branke Juričev-Martinčev vezano uz nedavno onečišćenja rijeke Orašnice što je moglo dovesti i do onečišćenja rijeke Krke iz koje vodu piju svi građani Šibensko-kninske županije, rekao je da do nikakvog onečišćenja rijeke Krke nije došlo te adekvatnost vode za piće niti u jednom trenutku nije bila ugrožena.

Naveo je da je do onečišćenja rijeke Orašnice došlo iz stare tvornice vijaka Tvik.


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of