POD PRITISKOM SINDIKATA

Plenković povećava plaće u javnom sektoru, iako je taj sektor na razini nerazvijenih afričkih država. ISTOVREMENO, RAZLIKA U PLAĆAMA IZMEĐU JAVNOG I PRIVATNOG SEKTORA JE SVE VEĆA. POGLEDAJTE KOLIKO, I KAKAV JE TREND U EUROPI

| Autor: Glas Istre

Hrvatski premijer Andrej Plenković udovoljio je željama sindikata i štrajkašima i najavio da će Vlada iduće godine povećati plaće svima u javnom sektoru za 6 posto.

Kako piše Liberal.hr, dogodilo se upravo ono što je Davor Huić, predsjednik Lipe - udruge poreznih obveznika, najavio kad je rekao da su sindikati u prvi plan stavili medicinske sestre i učiteljice da bi senzibilizirali javnost i izborili povećanje plaća za masu uhljeba.

Zbog ovog povećanja plaća, rekao je Plenković, neće biti najavljenog smanjenja PDV-a za jedan posto, a osim toga, Plenković je najavio i daljnje povećanje minimalca. 

Prema pisanju Liberala, na ovaj način će se dodatno povećati plaće u javnom sektoru u odnosu na privatni sektor. Ta razlika trenutalno je 18 posto.

Usporedbe radi, u razvijenim europskim zemljama razlika je u korist privatnog sektora. U Finskoj i Švedskoj primjerice 28 posto, i to se povećava od 1990. naovamo. Istovremeno, u Hrvatskoj ta razlika raste - ali u korist javnog sektora.

Čak i Bugarska, koja je gospodarski manje razvijena od Hrvatske, ima manju razliku u korist javnog sektora - samo 6 posto. 

Svjetski ekonomski forum je nedavno zaključio da je performans hrvatskog javnog sektora na razini nerazvijenih afričkih država...


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini