RIJEKA

PGŽ: U 2020. za upravljanje pomorskim dobrom 15,4 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Za provođenje Godišnjeg plana upravljanja pomorskim dobrom Primorsko-goranske županije za iduću godinu predviđeno je 15,4 milijuna kuna, a najveći dio rashoda, oko 10 milijuna kuna, odnosi se na financiranje lučke infrastrukture.

 Pročelnica za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević kazala je na konferenciji za novinare da se 10 milijuna kuna planira za poticanje rada županijskih lučkih uprava, odnosno financiranje izrade projektne dokumentacije za dogradnju i sanaciju luka županijskog i lokalnog značaja, za sanaciju i dogradnju luka te sufinaciranje izgradnje pomorske infrastrukture.

 Oko milijun kuna predviđeno je za utvrđivanje granica pomorskog dobra na još oko 14 kilometara obale. Do sada su utvrđene granice pomorskog dobra na više od 500 kilometara, od ukupno 1065 kilometara obale na kojima je granice potrebno utvrditi.

 Milošević je rekla da su prihodi, odnosno planirana sredstva u odnosu na prethodnu godinu veći za 1,3 milijuna kuna zbog povlačenja sredstava u sklopu europskog projekta Mouses, u kojemu je, među ostalim, saniran jedan od gatova u luci Susak.

Najveći prihodi iz naknada od koncesija

 Najveći dio planiranih prihoda odnosi se na naknade od koncesija, oko 8 milijuna kuna, dok se 4,5 milijuna kuna očekuje od naknada koje uplaćuju vlasnici brodova i jahti za korištenje pomorskog dobra.

 Župan Zlatko Komadina osvrnuo se "na sve učestalije pojave - o tome što je tko napravio i za što je tko zaslužan", spomenuvši pri tom nedavnu konferenciju za novinare županijskog HDZ-a.

 Rekao je da je prisvajanje zasluga očito postalo normalno te je u tom kontekstu spomenuo i primjer svečane sjednice Općinskog vijeća Kraljevice na kojoj je, kako je naveo, rečeno da je Kraljevica napravila osnovnu školu, luku Carevo. 

 Komadina je rekao kako bi volio da je to napravila Kraljevica, jer bi tada županiji ostalo više novca za druge projekte, ali da je luku Carovo napravila Županijska lučka uprava, da je školu napravila i financirala županija, kao i projekt Putovima Frankopana.

Komadina: U velikom dijelu projekata ne sudjeluju ministarstva

 "Svi ti projekti napravljeni su u partnerstvu s gradovima i općinama, to i jest misija županije, a u velikom dijelu projekata sudjeluju resorna ministarstva, jer se koriste sredstva iz fondova koja se realiziraju kroz proračune ministarstava", istaknuo je.

 Komadina je naglasio kako je Primorsko-goranska županija prva u Hrvatskoj, ako se isključe Grad Zagreb te Dubrovačko-neretvanska županija zbog Pelješkog mosta, po povlačenju sredstava iz EU fondova, a prva na Jadranu po prekograničnoj suradnji, sa Slovenijom i Italijom. 

 Izrazio je nadu da će građani to vidjeti te dodao kako se moli za "fair play", bez osobne razine i vrijeđanja na konferencijama za novinare. Naveo je da pritom misli na konferenciju za novinare na kojoj su ga osobno i ispod razine napadali županijski vijećnici HDZ-a.

 Ustvrdio je da nikada nije prisvajao projekte, nego su oni rezultat rada pročelnika, upravnih tijela, odjela, struke, trgovačkih društava, ustanova, u partnerstvu s lokalnim jedinicama, državom i njenim javnim poduzećima. Svrha upravljanja je umrežavati sve moguće kako bi se realizirali projekti od interesa za sve građane, naglasio je.

Župan Komadina izvijestio je i da će Primorsko-goranska županija za saniranje posljedica potresa Albaniji uputiti pomoć od 75.000 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of