RIJEKA

Peović: Antifašizam ne bi trebalo obilježavati samo prigodničarski

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nositeljica liste Zeleno-lijeve koalicije u 8. izbornoj jedinici Katarina Peović (Radnička fronta) u ponedjeljak je u povodu Dana antifašističke borbe izjavila da antifašizam ne bi trebalo obilježavati samo prigodničarski.

Antifašizam je ideja društva solidarnosti, jednakosti i pravednosti, a one su danas u Istri, Rijeci i na Kvarneru ugrožene, rekla je Peović na konferenciji za novinare.

Treba se upitati u kakvo smo se društvo pretvorili, kad se u ovom "najcrvenijem" dijelu Hrvatske pojavljuju desničarske, profašističke i fundamentalističke ideje, kaže Peović.

"Pitala bih se na mjestu gradonačelnika Vojka Obersnela zašto tu jača desnica i zašto nije reagirao kad se skupina članova Armade postrojavala na Mostu hrvatskih branitelja sa zastavama HOS-a i pokličem 'Za dom spremni'. Zašto se u Rijeci pojavljuju katoličke fundamentaliatičke ideje i pojave poput Marina Miletića, koji se obraća gimazijalcima, i zašto ćemo morati u Rijeci prosvjedovati protiv Hoda za život koji ugrožava reproduktivna prava žena", rekla je.

Na pitanje hoće li njihova koalicija smanjiti opseg kampanje zbog sigurnosnih razloga, kao što su najavile neke političke stranke, Peović je odgovorila da će svakako slušati preporuke nadležnog Stožera civilne zaštite.

No, djelovanje Nacionalnog stožera civilne zaštite budi sumnje. U jednom trenutku su govorili da će i građani u samoizolaciji moći dolaziti na glasanje, a sad su neki članovi Stožera u samoizolaciji. Iznose proturječna rješenja, koja ćemo mi poštivati, ali se čini da se zbiva i neka manipulacija, ustvrdila je.

Nemanja Cvijanović (Nova ljevica) istaknuo je da su ljudi iz ovog kraja iskusili fašizam i nacizam na svojoj koži. Ne smijemo dopustiti da se taj dio povijesti zaboravi i da se toleriraju pokušaji restauracije fašizma. U našem društvu nije teško prepoznati nove oblike fašizma i treba im se oduprijeti, ustvrdio je Cvijanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini