RIJEKA

Otvorena manifestacija "Benja 2.0 - Tjedan glagoljice u Rijeci"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Manifestacija "Benja 2.0 - Tjedan glagoljice u Rijeci" počela je u ponedjeljak otvorenjem izložbe o modruškom biskupu Šimunu Kožičiću Benji i njegovoj glagoljskoj tiskari u Rijeci u 16. stoljeću.

Manifestacija se od 25. do 30. studenoga održava u sklopu programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, a namjera je da bude redovito godišnje događanje. Želja pokretača i organizatora, udruge Typeflow jest popularizacija glagoljice i jačanje svijesti o važnosti tog pisma, posebice među mlađima.

Predsjednik te udruge Srećko Jelušić pozvao je sve zainteresirane u Palaču šećerane, gdje mogu vidjeti kako se tiska na replici tiskarske preše kakvom se koristio Kožičić Benja.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je bitno pokazati da je i Rijeka vezana uz glagoljicu, uz koju se uobičajeno povezuju Krk, Cres i Istra. Zahvaljujući Šimunu Kožičiću Benji, Rijeka je postala glagoljaški centar, rekao je. 

Na postamentima na Korzu predstavljeni su život i rad Šimuna Kožičića Benje, osobito njegove zasluge za tiskanje izdanja na glagoljici. On je, nakon turskog prodora, napustio dotadašnje biskupsko sjedište u Modrušu i došao u Rijeku. Tu je osnovao glagoljsku tiskaru 1530. godine. Poznato je da je objavio najmanje šest knjiga, od kojih su izvorni primjerci u nekim od najvećih svjetskih knjižnica.

U programu manifestacije su znanstveni skup, mala škola glagoljice, demonstracija trodimenzionalnog tiskanja, predavanja o pretiscima glagoljskih knjiga Šimuna Kožičića Benje i suvremenim istraživanjima glagoljice te prikazivanje filmova vezanih uz Šimuna Kožičića Benju i Branka Fučića, ali će se većina događaja odgoditi zbog epidemioloških mjera.

Osim udruge Typeflow, organizatori su Grad Rijeka i riječka Gradska knjižnica.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater