ZAGREB

Oštećen kompleks Međubiskupijskoga sjemeništa i gimnazije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Razorni potres, koji je pogodio Zagreb, oštetio je na Šalati kompleks Međubiskupijskoga sjemeništa s pripadajućom Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom s pravom javnosti, posebice više katove zgrade, a jako su oštećeni zvjezdarnica i svod sjemenišne crkve Srca Isusova. 

 Prostori do daljnjega, prema procjeni stručnih službi koje su obišle kompleks, bit će neupotrebljivi zbog narušene statike i velikih unutarnjih devastacija, doznaje se u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Stručne službe i dalje procjenjuju štete, a sad je primarno saniranje krovišta. 

 U zgradi rektorata narušena je statika, uočene su pukotine u nosivim zidovima, unutar krovišta srušen je zid - zabat drvene građe krovišta, a u svim su prostorijama pali i veći dijelovi stropa. 

 Svi dimnjaci su srušeni i životno ugrožavaju osobe i vozila koja prolaze unutar kompleksa. 

 Građevina zahtijeva detaljan pregled struke i hitne intervencije koje se odnose na sanaciju dimnjaka i krovišta te izradbu projekta obnove i sanacije.

 Zgrada Nadbiskupske klasične gimnazije sa zvjezdarnicom, svečana dvorana sjemeništa te sportska dvorana neupotrebljive su do daljnjega. Statika zgrada je narušena, a zvjezdarnica i stubište koje vodi do sjemenišne blagovaonice imaju velika oštećenja s mogućnošću urušavanja i pada na ostale zgrade unutar i izvan kompleksa.

 Svečana sjemenišna dvorana i sportska dvorana imaju statička oštećenja te su zbog velikih raspona procjepa vrlo opasne za korištenje. 

 Većina dimnjaka je srušena i životno ugrožava osobe i vozila unutar samog kompleksa.

Sjemenišna crkva Srca Isusova s pripadajućom kriptom ima narušenu statiku, uočen je veći pomak na prednjem zabatu krovišta te oštećenja na krovištu i pukotine u nosivim zidovima. 

 Zbog toga, do daljnjega, obje su crkve neupotrebljive.

Zauzimanjem središnjih tijela Zagrebačke nadbiskupije, istaknuto je, i u ovim teškim trenutcima nastavlja se očinska briga za kompleks „sjemeništa malenih“ u kojem je u proteklim stoljećima odgojeno mnoštvo naraštaja svećenika i zauzetih vjernika laika.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini