OSIJEK

Osječko-baranjska županija kreće u procjenu geotermalnih potencijala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Osječko-baranjskoj županiji počinje projekt istraživanja potencijala geotermalnih izvora, a  danas je s izvođačima radova potpisan Ugovor o izradi projektne dokumentacije geotermalnog potencijala, rekao je u petak  župan Ivan Anušić.

 U tu svrhu bit će utrošeno 3, 2 milijuna kuna, izvijestio je Anušić nakon potpisivanju ugovora.

„Bespovratna EU sredstva iznose nešto više od 2,7 milijuna kuna, a Županija će izdvojiti oko 480 tisuća kuna. Za izvođače radova izabrana je zajednica ponuditelja - zagrebačke tvrtke Geo Da Consulting, Crodux derivati dva i Energetski institut „Hrvoje Požar“ iz Zagreba čija je ukupna ponuda na natječaju iznosila nešto više od 1,8 milijuna kuna.

 Oni će tijekom sedam mjeseci izvršiti istraživanja, nakon čega ćemo imati konkretne podatke, te odlučiti na koji način nastaviti projekt", rekao je Anušić.

 Dodao je kako su geotermalni potencijali na području Osječko-baranjske županije veliki i treba ih iskoristiti u proizvodnji hrane, plastenicima, staklenicima, te u proizvodnji čiste zelene energije, električne energije i turističkim potencijalima.

 Željka Sladović iz Geo Da Consultinga istaknula je da Osječko-baranjska županija obiluje geotermalnim izvorima.

 Projekt će se odvijati u dvije faze, od čega će prva trajati tri mjeseca u kojoj se procjenjuje potencijal cijele županije i identificiraju mikrolokacije.

 „One su podloga za daljnja istraživanja i odabir najperspektivnijih lokacija za eksploataciju geotermalnih voda. Riječ je o najmanje pet lokacija, ali za tri mjeseca ćemo predstaviti prvi dio studije pa ćemo znati i više detalja”, rekla je Sladović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum