OSIJEK

Osijek sufinancira medicinski pomognutu oplodnju s pola milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Osijek, kao prvi grad u Hrvatskoj, kreće s novom demografskom mjerom - financijskim potporama mladim obiteljima za medicinski pomognutu oplodnju.

Za tu mjeru u proračunu je osigurano pola milijuna kuna, a bračni ili izvanbračni parovi moći će ostvariti pravo na sufinanciranje troškova za najviše dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje, priopćeno je u četvrtak iz gradske uprave.

Tu je mjeru predstavila dogradonačelnica Žana Gamoš, ističući kako je Grad, s obzirom na visoke troškove medicinski pomognute oplodnje, prepoznao potrebu pružanja potpore obiteljima koje pokušavaju ostvariti želju za roditeljstvom.

„Razumijemo želju za roditeljstvom i želimo pomoći. Prvi smo grad koji je učinio iskorak ovom demografskom mjerom i vjerujemo da ćemo potaknuti i druge“, rekla je Gamoš.

Objasnila je da će tom mjerom sufinancirati troškove medicinski pomognute oplodnje koja je provedena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi na području Osijeka u iznosu od 60 posto ukupnih troškova, a najviše s 9000 kuna. Osim toga, u iznosu od 50 posto ukupnih troškova, a najviše sa 7500 kuna, sufinancirat će i troškove medicinski pomognute oplodnje koja je provedena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi na području Hrvatske, ali i u inozemstvu za zdravstvenu uslugu koja se ne nudi u Hrvatskoj.

Prema njezinim riječima, podatci pokazuju kako je Osijek rekorder po broju novorođene djece u 2020. godini, a na temelju broja zahtjeva za naknade za novorođenčad procjenjuje se kako je prošle godine u Osijeku rođeno 900 djece.

„Nije riječ o slučajnosti, riječ je o kontinuiranom kreiranju i provođenju više različitih mjera. Osijek godišnje izdvaja 60 milijuna kuna za različite mjere koje doprinose ovoj priči - mjere iz područja gospodarstva, obrazovanja, socijalnih usluga, predškolskog odgoja, stanogradnje i drugih. Osijek je grad pozitivnoga demografskog trenda, pozitivne planske pronatalitetne politike, kontinuiranog rasta zaposlenih i rastućeg trenda doseljenih“, istaknula je Gamoš.

Predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju Andrijana Muller zahvalila je gradskoj upravi što je prepoznala taj problem, ističući kako je ta klinika prirodni saveznik u provedbi te mjere.

„Statistika pokazuje da su od svih parova koji se liječe kod nas 30 do 40 posto su iz Osijeka i okolice. Lani smo zabilježili porast novorođenih, tako da u odnosu na 2019. godinu bilježimo 70 poroda više. Velik broj njih ostvarilo je roditeljstvo uz pomoć umjetne oplodnje“, rekla je Muller.

Zahtjevi za sufinanciranje mogu se podnijeti gradskom Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, a primat će se dok se ne iskoriste financijska sredstva.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum