OSIJEK

Osijek- Projekt "Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Od 70 tisuća tona otpada od hrane koji nastaje u poslovnom sektoru Hrvatske 19.300 tona je jestivo, a četvrtina toga je iz ugostiteljskog sektora, istaknuto je u četvrtak u Osijeku na predstavljanju rezultata pilot projekta „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“.

Projekt provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom turizma i sporta te zagrebačkim Geotehničkim fakultetom.  

Projektnim istraživanjima bila su obuhvaćena dva hotela - "Osijek" u Osijeku i "Park plaza Histria" u Puli.  

U prvom mjerenju koje počelo u lipnju i koje je provedeno tijekom ljetnih mjeseci u hotelu "Osijek" najveće količine otpada utvrđene su u kategorijama povrća, kruha i peciva, mesa, ribe i jaja, rekla je voditeljica službe u sektoru za europske fondove pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vesna Cetin Krnjević.

Istaknula je da su, primjenom određenih preporuka, u drugom mjerenju dobili rezultate koji su pokazali da su količine otpada u kategoriji kruha smanjene gotovo 50 posto u odnosu prema početnim mjerenjima, a tako je i u kategoriji mesa, ribe i jaja.

Uspjeli smo, istaknula je Cetin Krnjević, primjenom jednostavnih mjera i komunikacijom s gostima i edukacijom samog hotelskog osoblja, koje je počelo promišljati o načinu pripreme hrane, smanjiti ukupnu količinu otpada za 11 posto.

Kada bismo gledali na razini Republike Hrvatske i kada bismo uključili sve hotele te kada bi svaki od njih za 10 posto smanjio količinu otpada od hrane, to bi zaista bila velika količina, ustvrdila je.

Cetin Krnjević je podsjetila da je tijekom ljetnih mjeseci hotel "Osijek" u sve hotelske sobe i na sva mjesta na kojima se konzumira hrana postavio letke i male informativne oznake s porukom da uzmu onoliko hrane koliko mogu pojesti kako bi se izbjeglo njezino bacanje. "To je važna poruka za goste i mislim da to oni prepoznaju i da se prema hrani odgovornije odnose", zaključila je.

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin Šain rekla je kako smo danas svjedoci da, s jedne strane, imamo one koji jedva dolaze do hrane, a s druge strane imamo moderno društvo koje upravo stvara te silne viškove.

Hrvatska se pridružila ciljevima Europske unije da se kroz Zeleni plan količina otpada koji se razdvaja od biorazgradivog otpada smanji za 40 posto mase tog otpada do 2022. godine. "Imamo još godinu dana da dosegnemo taj cilj i u tom smjeru je i ovaj projekt smanjivanja otpada od hrane značajan dio smanjivanja biorazgradivog otpada", dodala je.

Izrazila je nadu da će projekt zaživjeti i na drugim mjestima, kao što su studentski domovi i bolnice, gdje se proizvodi mnogo hrane, jer je to etičko pitanje, a ne samo pitanje zaštite.

Na skupu je predstavljen i priručnik za hotele kako bi smanjili količinu otpada od hrane. Namijenjen je zaposlenicima svih hotela bez obzira na njihovu veličinu kako bi pomoću preporuka i praktičnih primjera smanjili otpad od hrane.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater