DRŽAVNI INSPEKTORAT

HITNO POVUČENO S TRŽIŠTA: Opoziv dva prehrambena proizvoda ZBOG SALMONELE I PRISUSTVA KRISTALA

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


S hrvatskog je tržišta hitno povučeno mljeveno meso zbog mogućnosti da je zaraženo bakterijom salmonelom, izvijestio je RASSF europski sustav kontrole hrane.

Priopćeno je kako je riječ o prisutnosti salmonele u mljevenom purećem mesu podrijetlom iz Mađarske. Rizik je ozbiljan, a u Ministarstvu poljoprivrede navode kako “proizvod (vjerojatno) više nije na tržištu” jer je povučen iz prodaje.

Proizvod: mljeveno pureće meso. Zemlja prijave: Hrvatska. Zemlja porijekla: Mađarska. Distribuirano u Hrvatsku. No, ne navodi se u kojim se trgovinama i pod kojom markom meso prodavalo, prenosi portal Danica.

Državni inspektorat također je izvijestio o povlačenju proizvoda, ADRIATIC QUEEN, Skuša fileti u maslinovom ulju 105 g, bar koda 3850160110074, LOT broja L12/03/20 V4, najbolje upotrijebiti do 12/03/2026, zbog mogućih prirodnih kristala nastalih tijekom proizvodnog procesa.

Naime, tijekom proizvodnog procesa određene prirodne komponente hrane previše se koncentriraju na određenom mjestu i precipitiraju iz otopine tvoreći kristale. Nastali kristali po svojem sastavu nisu opasni za zdravlje potrošača jer se prilikom konzumacije uredno probave. Opasnost postoji kad je kristal tako velik da zbog svojeg oblika i oštrih rubova tijekom žvakanja i gutanja može prouzročiti ozljede usne šupljine, posebice u djece i starijih osoba, ističe se u priopćenju objavljenom u srijedu.

Proizvođač je Sardina d.o.o. iz Postira, a obavijest se odnosi isključivo na proizvod s navedenim podatcima.

Proizvod nije u skladu s uredbama Europske unije o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Detaljniji podatci o povlačenju proizvoda dostupni su na društvenoj mreži tvrtke Sardina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater