ZAGREB

Oporbeni zastupnici za referendum o lokaciji Centra za zbrinjavanje nuklearnog otpada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Oporbeni saborski zastupnici založili su se u srijedu za raspisivanje referenduma o lokaciji Centra za zbrinjavanje nuklearnog otpada.   

To su iznijeli u raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva NE Krško koji donosi proširenje nadležnosti Fonda na poslove koordinacije, pripreme, izrade i provedbe važećeg Programa razgradnje i odlaganja.

Mirela Ahmetović (klub SDP-a) istaknula je kako je izgradnja centra strateški interes te poručila da "ne treba preskakati lokalnu zajednicu".

Stoga bi građane općine Dvor trebalo pitati za mišljenje, naglasila je Ahmetović poručivši  premijeru neka konačno "učini pravu stvar" i poštuje dostojanstvo ljudi koji nemaju kamo otići. Također je upitala što je sa geotermalnim izvorima energije ustvrdivši kako su izvorišta nafte predane Mađarima, a predani su i obnovljivi izori energije.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) rekla je kako se nuklearna energija do sada nije spominjala kao zelena energija, ustvrdivši kako do preokreta došlo nakon promjene vlasti u Njemačkoj odlaskom kancelarke Angele Merkel- novi kralj postaje francuski predsjednik Emanuel Macron, a Francuska je europski lider u korištenju nuklearne energije.

Benčić: Nuklearna energija postala je zelena odlaskom Angele Merkel

Hrvatska je stala na stranu Francuske, a nuklearna energija postala je "zelena", rekla je Benčić i dodala kako to nije rezultat promišljene hrvatske energetske politike nego "stjecaja okolnosti u EU". Upozorila je kako su troškovi izgradnje nuklearne elektrane i njezine dekomisije i skladištenja radioaktivnog otpada ogromni  i da o tome treba voditi računa.

Idemo u ogroman trošak ne znajući kako će to rezultirati, poručila je Benčić.    

Rajko Ostojić (Klub socijaldemokrata) poručio je kako su socijaldemokrati stava da Hrvatska treba biti slobodna od nuklearne energije, kao i druge mediteranske zemlje te se založio za raspisivanje referenduma kako bi se građani o tome izjasnili.

Želim ostati slobodni od nuklearne energije i otpada, naglasio je Ostojić. 

Ružica Vukovac (Klub Domovinskog pokreta) rekla je kako je lokacija Čerkezovac predviđena za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada, upitavši - kamo sa visokoradioaktivnim otpadom?

Darko Klasić (Klub HSLS-reformista) pozdravio je donošenje zakona, jer Republika Hrvatska treba početi promišljati zbrinjavanje vlastitog radioaktivnog otpada, jer smo, dodao je, presiromašna zemlja da bismo dopustili da drugi na njemu zarađuju.  

Zakonom se utvrđuje koje državno tijelo ostvaruje osnivačka prava u odnosu na Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva NE Krško, kojem tijelu Fond odgovara za svoj rad, zatim opseg odgovornosti Fonda za svoj rad. Također i opseg jamstva Republike Hrvatske za rad Fonda, poslovi i javne ovlasti Fonda te ustrojavanje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Utvrđuju se i namjena, izvori i upravljanje sredstvima Fonda, obveznici plaćanja sredstava i naknada u Fond, dužnosti izvještavanja Fonda o financijskom poslovanju te prekršajne odredbe.

Osim usklađenjem sa Zakonom o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, predložene izmjene i dopune Zakona o Fondu usklađuju se i sa Strategijom i Nacionalnim programom, navodi se u obrazloženju.

Također, radi se o vrlo vrijednom investicijskom projektu ustrojavanja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada kojim se ispunjavaju obveze preuzete međudržavnim ugovorima, te je za provedbu takvog projekta važno definirati sve sudionike, njihove obveze i prava, kao i odgovornosti i djelokrug poslova,

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini