ZAGREB

Okrugli stol: Problem ovisnosti o drogama traži multidisciplinarni pristup

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Problem ovisnosti o drogama zahtijeva multidisciplinarnu suradnju stručnjaka, institucija i nevladinih organizacija, pri čemu je deinstitucionalizacija jedan od ključnih puteva oporavka, poruke su okruglog stola o problemima ovisnosti održanog u četvrtak u Zagrebu.

Na skupu pod nazivom "Novi dom - Prevencija institucionalizacije ovisnika", održanom u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče u organizaciji Doma za ovisnike Zajednica susret i Klinike za psihijatriju Vrapče, putem Zoom platforme sudjelovalo je više od 70 sudionika, predstavnika centara za socijalnu skrb, udruga, terapijskih zajednica, zavoda za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti i drugih.

Pročelnik Zavoda za dualne dijagnoze Ivan Ćelić u svojem je izlaganju istaknuo da je ovisnost multidisciplinarni problem, te je stoga u njegovu rješavanju nužna suradnja svih zdravstvenih ustanova, kao i suradnja s nevladinim organizacijama poput Zajednice Susret koja razvija nove modele pristupa ovisnicima.

Jedan od njih je i proces deinstitucionalizacije kroz osnivanje stambene zajednice.

"Deinstitucionalizacija je put oporavka prema slobodnom životu bez ovisnosti o drogama", rekao je Ćelić. "Povećali smo kvalitetu života i produljili životni vijek ovisnicima i neprestano se prilagođavamo novoj situaciji i dajemo im mogućnost kroz različite socijalne usluge da budu izvan institucija radno i funkcionalno sposobni članovi društva", dodao je.

Jedan takav projekt, po riječima ravnateljice Doma za ovisnike Zajednica susret Bernardice Juretić Rožman, je "Povećanje dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga za ovisnike", vrijedan nešto više od tri milijuna kuna, koji taj Dom provodi u partnerstvu s Humanitarnom organizacijom Zajednica Susret.

Projekt se provodi do početka srpnja 2023. godine, a financira ga u stopostotnom iznosu Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Kroz projekt je omogućeno pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga psihosocijalne podrške, savjetovanja i pomaganja za 50 osoba tijekom dvije godine trajanja projekta, te organiziranog stanovanja za 5 osoba s problemom ovisnosti.

U sklopu projekta nedavno je otvorena stambena zajednica u Kaštelima, gdje je već izmješteno prvo troje korisnika Doma za ovisnike Zajednica susret, i gdje će se uz pomoć socijalnog mentora nastaviti daljnji proces osamostaljenja s ciljem potpunog oporavka od ovisnosti.

Ta će stambena zajednica pomoći ovisnicima da produlje resocijalizaciju, rekla je Juretić Rožman, dodavši kako se kroz nju, u nekoj stabilnoj terapijskoj fazi, za daljnji život mogu osamostaliti i oni koji nisu prošli terapijsku zajednicu.

O problemima ovisnika govorili su još i specijalist psihijatrije Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče, specijalist psihijatar Mirjana Orban, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a Danijela Štimac Grbić, te Jadranka Ivandić Zimić iz Službe za suzbijanje zlouporabe droga pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum