ĐAKOVO

Održana javna vježba civilne zaštite - Sigurnost Đakovo 2021.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vježba civilne zaštite - Sigurnost Đakovo 2021. održana je u subotu u središtu grada sa , stotinjak sudionika, a vježbi je prethodio prikaz rada opreme Ravnateljstva Civilne zaštite, nabavljene sredstvima EU u vrijednosti oko 10 milijuna kuna.  

Vježba je održana na parkiralištu u centru Đakova te na obližnjoj zgradi Doma Mate Korodve. Stotinjak sudionika simuliralo je eksploziju u objektu, pri čemu su u njegovoj unutrašnjosti bili ugroženi ljudi što tu borave i rade te je postojala opasnost da nakon eksplozije dođe do kontaminacije opasnim tvarima. 

U nastavku je simulirano spašavanje iz ruševina, požara i sprječavanje daljnje nesreće, no za dvije osobe iz zgrade ona je imala smrtni ishod.

Vježbi je prethodio prikaz rada opreme Ravnateljstva CZ, a nabavljene sredstvima EU u vrijednosti oko 10 milijuna kuna – robota na gašenju požara sa sigurne udaljenosti, kao i njegov rad na uklanjanju opasnog tereta s eventualno opasnim tvarima i minsko-eksplozivnom sredstvom (MES) u sigurnu zonu.

Također, predstavljen je i zapovjedno-komunikacijski modul.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec rekao je da ovu opremu Ravnateljstvo civilne zaštite posjeduje u sklopu Državne intervencijske postrojbe Osijek, sa smještajem u regionalnom središtu u Bizovcu.

"Ova je oprema na raspolaganju za svih pet slavonskih županija, kao i na razini države, kada se ide na međunarodne vježbe, te kada se pruža međunarodna pomoć od strane RH. Oprema je namijenjena za situacije kada je po ljudstvo opasno ulaziti u područje gdje se nalazi opasna tvar, MES ili gdje je požar, pa će doći do eksplozije. Služi za uklanjanje predmeta težine i do 10 tona, da bi ljudstvo moglo prići spašavati ugrožene", naglasio je Grgec.

U vježbi su, uz Stožer CZ Grada Đakova, sudjelovali i policija – Policijska postaja Đakovo, OKC Policijske uprave osječko-baranjske, Područni ured CZ Osijek sa Županijskim centrom 112, Državnom interventnom postrojbom CZ Osijek, potom vatrogasci – prvenstveno DVD Đakovo sa susjednim vatrogasnim društvima, Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, Stanica HGSS-a Osijek, Gradsko društvo Crvenog križa Đakovo, kao i ostale udruge od interesa za sustav CZ na području Đakovštine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini