Glavašević:

Odnos prema "Dnevniku Ane Frank" pokazuje odnos Vlade prema holokaustu

hina

hina


Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević upozorio je u srijedu kako je iz školske lektire izbačen "Dnevnik Ane Frank" poručivši kako je odnos prema toj knjizi ilustrativan primjer odnosa Vlade prema holokaustu koji pokazuje duboko nerazumijevanje činjenice da je odbijanje suočavanja s prošlošću izravan put u ponavljanje svih najgorih grešaka.

 

"To nije bilo kakva knjiga, ovo je jedan u nizu znakova procesa koji je namjeran, a mogu ga opisati kao kolektivno programiranje zaborava", rekao je Glavašević u stanci za slobodan govor.

Podsjetio je kako su generacije mladih Europljana, njihovih očeva majki i djedova prošle, makar na brzinu, kroz to djelo.

"To je neka vrsta intelektualnog i i emocionalnog cjepiva i da nije bilo nje današnji bi svijet bio neusporedivo gori nego što jest", rekao je Glavašević.

Kao društvo, poručio je, moramo reagirati. "Ako, drage kolege iz HDZ-a i HNS-a, ne želite zaborav, zašto ga onda vaša Vlada djelima potiče", pitao je Glavašević.

Sinčić: Zloglasni zakon o privatizaciji Ine

Predsjednik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić stanku je iskoristio kako bi se obrušio na predložene izmjene Zakona o Ini o kojima će danas raspravljati Sabor.

"Zloglasnim zakonom o privatizaciji Ine pokušava se još više ići na ruku MOL-u kojem je kao poklon na pladnju uz mito dana Ina. Mi nemamo na temelju čega raspravljati, nemamo vjerodostojne informacije", ustvrdio je Sinčić.

Svoje je tvrdnje ilustrirao primjerom sisačke Rafinerije.

Rafinerija nafte Sisak ima 550 zaposlenih, od čega njih 300 radi u proizvodnji. Prije godinu dana pojavila se informacija da je došlo do manipulacije u krivotvorenju bilanci. Logika kaže - idemo to ispitati, jer ako ljudi koji rade u proizvodnji imaju svoj izračun, a uprava MOL-a ionako radi sve da uništi Inu, idemo ispitati te informacije vara li stvarno MOL, rekao je čelnik živog Zida.

Tragom toga, upite je bezuspješno slao Ministarstvu gospodarstva koje mu je reklo da nema saznanja u kojem su dijelu lažirana izvješća. Potom se obraćao Državnom uredu za reviziju i DORH-u.

"Mi nemamo ni jednu ozbiljnu instituciju da utvrdi istinu dok je rafinerija možda profitabilna, a možda nije", rekao je Sinčić.

Na djelu je, tvrdi, scenarij sličan Agrokoru. "Netko potencijalno krivotvori financijska izvješća, a mi nemamo alate da utvrdimo istinu”, rekao je Sinčić zatraživši da se ništa po pitanu Ine ne poduzima dok se ne utvrdi pravo stanje.

Mrsić podsjetio Vladu da je zaboravila na Zakon o pobačaju

Saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić vladajuće je podsjetio kako 21. veljače ističe rok koji je Vladi dao Ustavni sud da Sabor donese novi Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarenje prava za slobodno odlučivanje o rađanju djece.

"Taj rok je Vladi dao Ustavni sud još prije dvije godine, no Vlada nije učinila ništa, što je sramota za Andreja Plenkovića koji se voli hvaliti da je vjerodostojan. Kakva je to Vlada koja ne poštuje odluke Ustavnog suda”, pitao se.

Plenković se pokazao, tvrdi Mrsić, "kao politička kukavica" jer ništa ne poduzima.

Podsjetio je da su Demokrati priredili prijedlog tog zakona te pozvao predsjednika Sabora da ga stavi na raspravu. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter