LOPAČA

Obnovljeni odjeli Psihijatrijske bolnice Lopače uništeni u požaru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U Psihijatrijskoj bolnici Lopači u blizini Rijeke obnovljeni su odjeli uništeni u požaru u kolovozu 2018., a radovi su stajali 4,2 milijuna kuna, rečeno je u petak tijekom obilaska bolnice.

Psihijatrijsku bolnicu Lopaču na Grobinšćini obišli su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat sa suradnicima u pratnji ravnatelja te bolnice Nevena Ivanovića.

Obnovljeni su potpuno uništeni drugi i treći kat glavne zgrade, a obojeni su i djelomično uređeni prizemlje i prvi kat. Zamijenjene su instalacije za grijanje te vodovodne i električne instalacije, obnovljene su i opremljene kupaonice i sanitarni čvorovi, blagovaonica, ambulanta i liječnička soba.

Prije obnove tu su bile 33 postelje, a sad ih je 22 kako bi se postigla viša razina kvalitete te standard bolnice i pacijenata, rekao je ravnatelj Ivanović. Ukupni kapacitet Psihijatrijske bolnice je 150 postelja.

Grad Rijeka, osnivač te specijalne bolnice, uložio je u obnovu 1,2 milijuna kuna, od osiguranja je naplaćeno 2,2 milijuna, Primorsko-goranska županija uložila je 500 tisuća kuna, bolnica 173 tisuće, a Ministarstvo zdravstva 150 tisuća kuna.

Gradonačelnik Obersnel je ocijenio da je ministarstvo uložilo vrlo malo s obzirom na "velika obećanja premijera Plenkovića i ministra Kujundžića" za posjeta bolnici nakon požara.

Istaknuo je da Psihijatrijsku bolnicu Lopaču prati čudna situacija od početka 90-ih godina prošlog stoljeća, kad ju je mjerodavno ministarstvo namjeravalo zatvoriti.

Kako bi to spriječio, Grad se odlučio postaviti kao osnivač bolnice iako za to nije bilo zakonske podloge. Rijeka je 2001. godine i službeno postala osnivač bolnice, a naknadno je donesen zakon po kojem jedinice lokalne samouprave mogu biti osnivači specijalnih bolnica, rekao je riječki gradonačelnik.

Ta je bolnica i dalje jedina kojoj je osnivač jedinica lokalne samouprave i jedina u bolničkom sustavu koja ne dobiva decentralizirana financijska sredstva za zdravstvo, istaknuo je.

"To smatramo izuzetno velikom nepravdom te smo s nadležnima pokušavali u više navrata to ispraviti, ali nije bilo rezultata. Vjerojatno ćemo morati potražiti zaštitu sudskim putem jer smatramo da imamo pravo na decentralizirana sredstva", dodao je Obersnel.

Grad Rijeka u bolnicu je 2019. godine uložio 8,3 milijuna kuna za materijalne troškove, za sufinanciranje troškova smještaja i liječenja 40-ak pacijenata preko svojeg socijalnog programa i 1,2 milijuna kuna za troškove sanacije nakon požara, a u proteklih pet godina ukupno je uložio više od 35,7 milijuna kuna.

U požaru u kolovozu 2018. jedan je pacijent poginuo, a više je osoba ozlijeđeno. Ostali pacijenti su spašeni zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca i angažmanu bolničkog osoblja. 

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum