ZAGREB

Objavljena knjiga Ivana Prpića "Predavanja o politici i državi"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Knjigu politologa Ivana Prpića "Predavanja o politici i državi" u kojoj su objavljena njegova fakultetska predavanja na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti o politici i državi objavila je zagrebačka izdavačka kuća "Disput".

Knjigu (310 str.) je priredio politolog Dragutin Lalović koji je pregledao i vrednovao Prpićevu teorijsku ostavštinu u njegovoj računalnoj arhivi te iz nje izvukao ukupno 18 predavanja koja je podijelio u dva tematska bloka - "Što je politika?" te "Što je država?".

U bloku "Što je politika?" objavljena su Prpićeva predavanja na kolegiju "Uvod u političku znanost" na prvoj godini diplomskog studija Fakulteta političkih znanosti iz 2004. godine, a blok "Što je država?" sadrži završnu studijsku etapu podučavanja na kolegiju "Tipovi političkih sustava: demokratski, autoritarni i totalitarni sustavi" u sklopu doktorskoga studija "Komparativna politika" iz 2003. godine.

Uz to, knjiga kao prilog sadrži i veliku Prpićevu studiju o povijesti zagrebačkog Fakulteta političkih nauka/znanosti napisanu u povodu četrdesete obljetnice te akademske institucije (1962.-2002.) te opsežan Lalovićev pogovor pod naslovom "O umijeću studijskog uvođenja u pojmovlje znanosti o politici".

Lalović navodi kako Prpić, kao vrhunski znalac, u predavanjima o politici i državi suvereno dekonstruira plošne stereotipe o tim dvama ključnim pojmovima znanosti o politici. "Vjerujem da uvid u ova predavanja, kao uzoran primjer političkog mišljenja, pokazuje zašto je u višedecenijskom fakultetskom radu (1962.-2006.) profesor Prpić imao izniman utjecaj na društvenu afirmaciju, znanstvenu i stručnu profilaciju i razvoj politologijske akademske zajednice, kao i na generacije studenata politologije u nas", ističe Lalović.

Recenzent knjige politolog Tonči Kursar navodi i da ta predavanja pokazuju da je Prpić značajno prije tzv. globalne krize 2007./2008. ukazivao na činjenicu da prije svega svjedočimo epohalnoj krizi jer živimo u vrijeme kad je jedna epoha iscrpla mogućnosti svog napretka.

Drugi recenzent politolog Luka Ribarević smatra da se znanstvena relevancija Prpićevih predavanja o politici i državi očituje u prvorazrednom propitivanju sadržaja temeljnih pojmova političke teorije kao što su politika i političko, država (nacionalna), predstavništvo, nacija, društvo, globalizacija, demokracija i totalitarizam. Smatra i kako pitanja i dvojbe koje Prpić razvija u svojem minucioznom razmatranju tranzicijskih procesa koji su vodili konstituciji hrvatske države i društva - ali i onkraj njih prema integraciji u EU, u cjelini se čine neposredno relevantnim za suvremeno samorazumijevanje karaktera hrvatske države i društva kao i njihova mjesta u arhitektonici europskog zajedništva.

Ivan Prpić (1936.-2014), bio je professor emeritus, politolog, filozof i dugogodišnji profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (1962.-2006.) na kolegijima  "Povijest političkih ideja"  (1972.-1998.) i "Uvod u političku znanost" (1998.-2006.). Bio je višegodišnji dekan Fakulteta političkih znanosti te glavni urednik biblioteke "Politička misao". Prpić je bio i predsjednik Instituta Otvoreno društvo te suosnivač Hrvatskog pravnog centra i član njegova Upravnog odbora.  U više navrata bio je i član Upravnog odbora i predsjednik Hrvatskog politološkog društva, a kao istraživač boravio je u Amsterdamu, Kijevu, Bonnu i Beču. 

Zajedno s Rudijem Supekom i Walterom Euchnerom bio je i voditelj poslijediplomskog studija na IUC u Dubrovniku. Glavna djela su mu "Društvo i država - odnos "građanskog" društva i "političke" države u ranim radovima Karla Marxa", "Doba politike",  "Država-nastanak i pojam", "Communism and Nationalism", "Die Herrschaft Titos und die "Diktatur des Proleteriats"", "Pravodobne i zakašnjele nacije" te "Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i razvoj političkih znanosti u Hrvatskoj 1962.-2002."


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater