ZAGREB

Nove upute za eVisitor: U doba covid-a-19 i stanovnici moraju prijaviti goste

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo turizma (MINT) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavili su u srijedu nove upute za prijavu gostiju i registraciju u sustav eVisitor, uz novost da za vrijeme zaraze covid-om 19 i stanovnici moraju prijaviti goste koji su kod njih došli iz drugih mjesta.

"S obzirom na situaciju s koronavirusom, objavili smo nove upute za vlasnike kuća za odmor, ali i za stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u sustav eVisitor, kako bi se cjelokupna procedura registracija i prijava mogla odraditi online. U ovom je trenutku prije svega važna zdravstvena zaštita te se poduzimaju sve mjere za smanjenje širenja virusa", ističu iz MINT-a i HTZ-a na web stranicama.

S te strane podsjećaju i da se sukladno preporukama Stožera Civilne zaštite preporučuje svim građanima koji su u proteklih nekoliko dana napustili svoje prebivalište da se u njega vrate ako mogu, a ako ipak odluče ostati u nekom mjestu privremenog boravka, moraju poštivati propise i prijaviti svoj boravak putem eVisitora.

To se odnosi na one koji borave u svojim vikendicama te moraju prijaviti sebe i sve ostale osobe koje su s njima, kao što bi se i inače prijavili tijekom sezone, a ako se nalaze kod nekih stanovnika općine/grada trebali bi ih putem eVisitor prijaviti ti stanovnici, bez obzira radi li se o prijateljima, široj ili užoj obitelji.

"Te obveze sada prema važećem zakonu vrijede, osim za članove uže obitelji i stanovnike koji imaju goste iz drugih mjesta, a što je iznimka zbog izvanrednih okolnosti. Takva prijava nema obvezu po osnovi turističke pristojbe, odnosno neće se naplaćivati", objašnjavaju iz MINT-a i HTZ-a.

To znači da, ako sada primjerice netko iz Zagreba ili Osijeka ode privatno u goste kod svojih prijatelja ili rodbine u Pulu ili Čakovec, ti kod kojih će boraviti i noćiti trebaju ih prijaviti u eVisitor odnosno zbog toga kontaktirati nadležnu turističku zajednicu (TZ) od koje će dobiti upute kako, uključujući i obrasce za prijavu.

Sve je to zbog izvanredne situacije sa koronavirusom, pri čemu iz MINT-a i HTZ-a preporučuju da se zbog tih prijava ne ide osobno u urede TZ-ova, nego da se to obavi tako da oni koji su obveznici te prijave nadležnoj TZ pošalju e-mailom zahtjev za registraciju u eVisitor i svu potrebnu dokumentaciju, o čemu se detaljno mogu informirati u TZ-ovima i na web stranicama MINT-a i HTZ-a.

Obveznik treba dostaviti i broj mobilnog telefona, a TZ će mu onda poslati korisničko ime i tzv. TAN listu e-mailom, a lozinku putem SMS poruke ili telefonskim pozivom.

"Sve obveznike koji su na ovaj način registrirani u eVisitor, TZ-ovi trebaju posebno evidentirati kako bi ih se pozvalo na potvrdu registracije kada će za to biti omogućeni uvjeti", kažu oko tih uputa, ponavljajući da stanovnici općina/gradova koji primaju goste ne plaćaju turističku pristojbu.

Isto tako, ni vlasnici kuća/stanova za odmor (vikendaši) turističku pristojbu ne plaćaju u ovom dijelu godine, nego samo tijekom sezone od sredine lipnja do sredine rujna, što znači da sada nitko od njih nije obvezan plaćati pristojbu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini