ZAGREB

Dan hrvatskog turizma u Moskvi 30. siječnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Moskvi se u četvrtak, 30. siječnja održava Dan hrvatskog turizma, na kojemu će uz ministra turizma Garija Cappellija i direktora HTZ-a Kristjana Staničića sudjelovati brojni hrvatski i ruski turistički partneri te razgovarati o trendovima i suradnji, najavili su u srijedu iz Ministarstva turizma.

Napominjući da je riječ o velikom poslovnom događaju za obje strane, iz Ministarstva najavljuju da će se ministar Cappelli tijekom boravka u Moskvi sastati s ministrom u gradskoj vladi Moskve i šefom Odjela za vanjsko-ekonomsku djelatnost i međunarodne odnose Sergejem Cheryominom te zamjenikom ruskog ministra ekonomskog razvoja zaduženim za turizam Sergejem Sergejevićem Galkinom.

Nakon toga, u planu je njegov govor uoči panel rasprave "Novi trendovi u turizmu i potencijali hrvatskog turizma u Rusiji". Potom će u popodnevnim satima predstaviti prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i turističke prioritete veleposlanicima zemalja EU-a u Rusiji i ruskim partnerima.  

"Dan hrvatskog turizma u Moskvi organizira predstavništvo HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice) u Moskvi zbog važnosti i veličine ruskog tržišta te rasta turističkog prometa iz te zemlje proteklih nekoliko godina, ali i interesa hrvatske i ruske turističke industrije za suradnjom. Cilj je i načiniti iskorak u prezentaciji Hrvatske kao vodeće turističke destinacije za ruske turiste i rusku turističku industriju", ističu iz Ministarstva.

O svemu će biti riječi i na panel raspravi o trendovima, na kojoj će sudjelovati i direktor Staničić te državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, predstavnik Rosturizma te hrvatskog i ruskog udruženja putničkih agencija.

Predviđene su i b2b poslovne radionice o općoj turističkoj ponudi, nautici i zdravstvenom turizmu, kao i gastro show gdje će se prezentirati tradicionalna hrvatska gastronomija, dok će navečer biti gala večera za najviše uzvanike, ruske organizatore putovanja, medije i utjecajne osobe iz ruskog javnog života.

Iz Rusije je u Hrvatsku u 2019., po podacima iz HTZ-a odnosno eVisitora, došlo nešto više od 153 tisuće turista, koji su ostvarili gotovo 994 tisuće noćenja, što je 14 odnosno 6,6 posto više nego 2018. godine.

Nastavak pozitivnih trendova s tog tržišta HTZ očekuje i ove godine, što bi, ako se ostvari, rusko tržište moglo približiti do sada najboljim brojkama iz 2008., kada je u Hrvatskoj po podacima Državnog zavoda za statistiku bilo više od 175 tisuća ruskih turista, koji su ostvarili 1,4 milijuna noćenja.

Već u 2009., zbog krize, broj dolazak i noćenja ruskih turista je pao, što se produbilo i u prvim godinama Hrvatske u EU-u.,

Iako se zadnjih par godina s tog tržišta bilježe plusevi još nisu dostignute brojke iz 2008. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter