DSS

Napad na Srbe u okolici Knina i Kistanja nije slučajan incident

| Autor: Hina

Napad na Srbe u okolici Knina i Kistanja nije slučajan incident već je posljedica dugo izgrađivane atmosfere, nastale nečinjenjem državnih institucija i najviših tijela vlasti, a hrvatsko društvo i država bi se trebali s time suočiti, poručeno je u petak iz  Demokratskog saveza Srba (DSS).

Strašan i divljački napad na Srbe u Dalmaciji sasvim se prirodno uklapa u društvene prilike u kojima živimo iako su mnogi, bez pokrića,vjerovali da se tako nešto u hrvatskom društvu ne može dogoditi, ističe se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik DSS-a Srđan Milaković.

U Uzdolju i Đevrskama kod Knina u srijedu su napadnuti gosti kafića srpske nacionalnosti koji su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.

Po ocjeni DSS-a "živimo u vremenu u kojem je fašistički pozdrav 'za dom spremni' stekao pravo građanstva na zidovima mnogih hrvatskih naselja, na skupovima, koncertima, grbovima veteranskih udruženja, a pojedine desne grupacije počele su zabranjivati određene izvođače i događaje u Hrvatskoj – Bajagu, Festival Ojkače".

I Tesli se odriče srpsko porijeklo

"Ide se dotle da se čak i Tesli odriče srpsko porijeklo, da se u Splitu nasrće na vrhunske sportaše zbog nacionalnosti. U Vukovaru se na ulici i prosvjedima određuje tko će od Srba i kada biti procesuiran za ratne zločine. Vukovarski gradonačelnik u trenucima velike inspiracije pronalazi znake puzajuće velikosrpske agresije, a kao njene sudionik označava čak i srednjoškolsku djecu", ističu u DSS-u.

Ćirilica i srpski jezik u ekavskom izgovoru stavljaju se, tvrde, u negativni kontekst i proglašavaju neprijateljskim i nepoželjnim kao i oni koji ih koriste.

"U kontekstu rata Srbi su proglašeni zločincima i agresorima koji još uvijek nekažnjeno šeću Hrvatskom, a stanje neprijateljstva prema njima održava se i u miru. O tome se podučavaju i djeca koja iz cijele Hrvatske dolaze u Vukovar na satove mržnje. U javnom prostoru o Srbima se često govori kao onima koji imaju ogromne privilegije i prava, ali ni to im nije dosta nego i dalje rade protiv hrvatske države. Zato se zazivaju referendumi na kojima im treba ukinuti i pravo da se čuje nemoćni glas njihovih predstavnika kao i Zakon o amnestiji kako bi se konačno svi Srbi mogli privesti pravdi, odnosno završiti iza rešetaka", navodi se u priopćenju DSS-a

Sudionici takvog stanja su, po njihovoj ocjeni, i institucije hrvatskog društva i države na način da su zabijali glavu u pijesak, nisu nikako reagirale ili jesu, ali neprimjereno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum