ZAGREB

Nacionalno vijeće za umirovljenike o siromaštvu i niskim mirovinama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Povećanje mirovina i promjena modela usklađivanja mirovina s prosječnom plaćom neke su od ključnih tema o kojima će raspravljati Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe koje je u četvrtak, na Međunarodni dan starijih osoba, održalo konstituirajuću sjednicu.

"Umirovljeničke udruge i Sindikat umirovljenika pozdravljaju osnivanje Nacionalnog vijeća kao savjetodavnog tijela Vlade i nadamo se da ono neće biti samo formalna priča nego da će se što prije raditi na ozbiljnim pitanjima s hitnim predznakom jer 61 posto umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva", istaknula je predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović uoči prve sjednice Nacionalnog vijeća, održane u prostorima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Vijeće je nedavno osnovano  sporazumom između Vlade i umirovljeničkih udruga kao savjetodavno tijelo za područje mirovinskoga i zdravstvenoga osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba.  

Povećanje mirovina, promjena modela usklađivanja i promjena modela obiteljskih mirovina neki su od  prioriteta koje će se naći na sjednicama Nacionalnog vijeća,  rekla je Petrović.

Ministar Josip Aladrović čestitao je Međunarodni dan starijih osoba i rekao da će se na sjednicama vijeća razgovarati o svim otvorenim temama.

"Interes nam je uspostaviti neku vrstu socijalnog dijaloga s umirovlenicima s ciljem poboljšanja mirovinskog sustava, sustava socijalne skrbi i svih sustava koji se bave starijim osobama", rekao je Aladrović. 

Iako je vijeće savjetodavno tijelo ministar kaže kako žele da iz njegova rada nastanu konkretne mjere i vidljivi efekte te da vijeće ne bude samo "paravan za nekakav dijalog".

U domovima za starije od Covida-19 umrlo ukupno 66 štićenika

Jedna od tema bit će i sprječavanje epidemije Covida-19 među starijim osobama, a  sredinom listopada kreće se s kampanjom podizanja svijesti o širenju te bolesti među starijom populacijom.

U tu svrhu 24. kolovoza osnovano je i Povjerenstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covida-19 nad starijim osobama koje vodi epidemiolog Branko Kolarić.

Kolarić je rekao da su u ponedjeljak objavljene nove upute za socijalne ustanove koje pružaju smještaj starijim osobama, u kojima je regulirano pitanje posjeta i samoizolacija, te se radi na mjerama za mentalno zdravlje štićenika i općenito starijih osoba u doba epidemije.

U domovima za starije do sada je ukupno preminulo 66 štićenika, što je 25 posto u odnosu na ukupan broj preminulih. 

"Hrvatska tu stoji izvrsno u usporedbi s drugim državama gdje je taj postotak između 50 i 70 posto. Napravili smo jako dobar posao", rekao je Kolarić te poručio da im je cilj da stariji sugrađani dobiju najbolju skrb tijekom epidemije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini