SPLIT

Na splitskom Lovrincu komemoracija za žrtve Bleiburga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Komemoracijom kod spomen-obilježja domobranima na splitskom gradskom groblju Lovrinac u petak je obilježena 76. obljetnica Bleiburške tragedije.

Zbog epidemioloških mjera i nemogućnosti odlaska na Bleiburg, komemoraciju na splitskom gradskom groblju Lovrinac drugu godinu za redom organiziraju braniteljske udruge Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Grada Splita Zoran Buzdovačić je najavio kako će se ta komemoracija na splitskom gradskom groblju održavati i ubuduće kad epidemiološke mjere prestanu.

"I kad se popravi epidemiološka situacija, mi ćemo ubuduće tradicionalno održavati komemoraciju na splitskom groblju Lovrinac na koju mogu doći oni koji nisu u mogućnosti ići na komemoracije na Udbinu, Zagreb ili na Bleiburg", najavio je.

"Naš je i moralna obaveza odavati počast svima onima koji su izgubili živote na Bleiburgu i Križnim putovima", rekao je Buzdovačić.

Predsjednik Splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić je ustvrdio da su "ogromne razmjere zločina koje su na Bleiburgu i križnim putovima počinili Titovi partizani noseći zvijezdu crvenu petokraku simbol zla".

"Ono što su Titovi partizani pod crvenom zvijezdom petokrakom činili na Bleiburgu, njihovi unuci i nasljednici su nastavili prakticirati od '45 do završetka Domovinskog rata", smatra Turudić.

Tijekom današnje komemoracije na splitskom gradskom groblju Lovrinac nazočni su otpjevali pjesmu "Za budućnost hrvatskog naroda."  U jednom trenutku nazočni su skupa uzviknuli ustaški poklič "Za dom spremni", a  nekoliko njih je nosilo majice sa obilježjem HOS-a i natpisom ZDS.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater