ZAGREB

MORH: Brigadiru Burčulu 15. listopada isteklo imenovanje na dužnost zapovjednika PZB

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo obrane reagiralo je u srijedu na navode iz Ured predsjednika RH da je umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula nasrtaj na funkcioniranje OSRH, istaknuvši da je brigadir Burčul umirovljen jer mu je isteklo imenovanje na tu dužnost.

Iz Ureda predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića ranije večeras je priopćeno da je "postupanjem ministra obrane Marija Banožića, odnosno prijevremenim umirovljenjem zapovjednika Počasno zaštitne bojne (PZB) brigadira Elvisa Burčula, Vlada RH izvršila grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje sustava Oružanih snaga RH".

Reagirajući na te navode Ureda predsjednika RH, Ministarstvo obrane RH (MORH) večeras je priopćilo da je "brigadiru Elvisu Burčulu isteklo  imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno–zaštitne bojne (PBZ) 15. listopada 2021.".

"U skladu s Ustavom i Zakonom o obrani imenovanje zapovjednika na navedenu dužnost provodi se na način da Predsjednik Republike Hrvatske imenuje djelatnu vojnu osobu na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH i uz suglasnost ministra obrane. U skladu sa svojim zakonskim ovlastima i potrebama službe koja je u ovlasti ministra obrane, a sukladno planovima osoblja, ministar obrane donio je odluku o prestanku djelatne vojne službe za brigadira Elvisa Burčula s ostvarivanjem prava na starosnu mirovinu, a sukladno Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba", priopćili su iz MORH-a.

Nadalje, Ministarstvo obrane naglašava da "navedeno umirovljenje nije u nadležnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, niti je za takvo postupanje potreban prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, već je navedeno umirovljenje ovlast ministra obrane propisana zakonom".

"Zakonom o obrani jasno je propisana nadležnost personalnog upravljanja i vođenja kadrovske politike koja je u nadležnosti Ministarstva obrane", dodaju iz MORH-a.

Oštar demantij MORH-a

Također ističu kako oštro demantiraju "netočne navode da Vlada RH pokušava samovoljno postavljati kadrove u postrojbi čiji je prvenstveni zadatak zaštita, osiguranje i pružanje potpore Predsjedniku RH kao Vrhovnom zapovjedniku OSRH, ne vodeći pri tome računa o potrebama službe oštro".

MORH podsjeća da su nadležnosti državnih tijela u području obrane točno propisane Zakonom o obrani. 

"Ponavljamo kako zapovjednika takve postrojbe imenuje Predsjednik RH na prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH i uz suglasnost ministra obrane", kažu iz MORH-a.

"Vezano uz navode o zaštititi sustava upravljanja i zapovijedanja u OSRH, Ministarstvo obrane ističe da u skladu sa zakonom, ono kao tijelo državne uprave ima planske, koordinacijske i nadzorne funkcije u obrani te osigurava uvjete za funkcioniranje i djelovanje Oružanih snaga RH. Ministar obrane svoju dužnost kao čelnik državnog tijela obnaša u skladu s Ustavom i zakonom u interesu Oružanih snaga RH kako bi one funkcionirale i provodile svoje misije i zadaće", ističu iz MORH-a.

Također naglašavaju kako je u potpunosti netočna konstatacija o nasrtaju dnevne politike na OSRH i zloupotrebu zakonskih ovlaštenja na štetu pripadnika OSRH, posebice časnika HV-a koji su i hrvatski branitelji.

Naime, zaključuju iz MORH-a, ova Vlada premijera Plenkovića i Ministarstvo obrane "itekako vode brigu o Hrvatskoj vojsci u podizanju standarda njezinih pripadnika i o njihovom svakodnevnom životu i radu. Također ova Vlada skrbi o hrvatskim braniteljima i očuvanju vrijednosti iz Domovinskog rata što je vidljivo iz niza mjera i zakonskih rješenja u posljednjih pet godina", priopćio je MORH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater