SPLIT

Mladima u Splitu najveći problem posao i stan

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


?U Splitu su u srijedu predstavljeni rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo 1370 ispitanika o potrebama mladih ?u tom gradu i koje je potvrdilo da najviše problema stvara posao i stambeno pitanje.

?Istraživanje je provedeno među mladima u dobi od 15 do 30 godina koji borave, školuju se ili rade u Splitu radi izrade Gradskog programa za mlade grada Splita od 2022. do 2025. godine?.

Od 1370 ispitanika ?bilo je 62,20 posto osoba ženskog spola. ?

Među mladima vlada veliko nezadovoljstvo rješavanjem egzistencijalnih pitanja, ?kao što je stambeno pitanje i posao, a nisu zadovoljni ni dostupnošću informacija?.

Maša Cek? ?iz Udruge Delta rekla je da su mladi u tom istraživanju upozorili i na potrebu većeg broja poslova za mlade koji su u sustavu školovanja, potpore mladima za stjecanje prvog radnog iskustva te izravnog susreta s poslodavcima?. 

Kao mjesto za život mladi su Split ocijenili tricom. Pri razmatranju potpore u rješavanju stambenog pitanja mladi najkorisnijim smatraju one oblike koji će im u konačnici osigurati vlasništvo nad nekretninom.

Ispitanici koji stanuju u Splitu uglavnom su zadovoljni infrastrukturnom opremljenošću i dostupnošću nužnih sadržaja, a ispod prosjeka su ocijenili zelene površine i dostupnost kulturnih sadržaja.

Istraživanje je pokazalo da se mladi Splitom uglavnom kreću pješice i osobnim automobilom, a manje javnim prijevozom i sustavom javnih bicikala?, rekla je Cek.?

?Također je pokazalo da su ?mladi zadovoljni ponudom sportskih i rekreacijskih aktivnosti, a najmanje onom kulturnih aktivnosti. ?I?staknuli ?su ?potrebu za raznolikom i većom ponudom opcija za provođenje slobodnog vremena te nižim cijenama posebice, sportskih i neformalnih edukacija.

Predsjednik udruge Info zona Goran Biličić ?rekao je kako mladi ne vide Split kao grad koji ih potiče na sudjelovanje u društvu te nemaju osjećaj da njihov volonterski rad cijeni šira javnost. Još manje njih smatra da ih se potiče na angažman u zajednici, a uglavnom misle da im nije omogućeno sudjelovanje u donošenju važnih odluka.

?V?ećina je u istraživanju navela neodgovorno ponašanje u prometu, vršnjačko nasilje, uništavanje javnih dobara, klađenje te korupciju.

Edukacija i informiranje te usvajanje zdravih navika glavni su načini povećanja sigurnosti mladih Splićana.

Kad je riječ o utjecaju pandemije covida-19 na njih, mladi Splićani ističu negativne promjene u simptomima depresije i anksioznosti, ali su svoje kapacitete za nošenje s promjenama ocijenili iznadprosječno?, rekao je Goran Biličić iz? Info zone.  

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević je rekao da je to najveće istraživanje ikad provedeno u Splitu o potrebama mlade generacije.?

Dodao je da je istraživanje provedeno u pandemiji i da je jedna od pozitivnih stvari? ?zbližavanje obitelji i bolji odnosi među njima. 

Pozivam mlade da se još više uključe u dijalog s Gradom, a mi ćemo se pobrinuti i nastojati riješiti njihove probleme?. ?Idući korak u realizaciji i izradi Gradskog programa za mlade je osnivanje radne skupine koja će izraditi i dati na javno savjetovanje nacrt novog gradskog programa?, najavio je Ivošević?.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater