ĐAKOVO

Mjuzikl "Amadea" za Pravednicu među narodima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu 50 godina smrti nekadašnje provincijalne poglavarice Milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu, M. Karoline Amadeje Pavlović (1895., Petrovaradin - 1971., Sušak),  Pravednice među narodima, u dvorani Florentini u subotu je održan jednosatni mjuzikl "Amadea".

Organizirale su ga Milosrdne sestre sv. Križa i Zbor Amadea iz Đakova, a na libreto i glazbu đakovačkog glazbenika Darija Balekića, uz režiju osječke glumice Arete Ćurković.

Uvodno je na životni, redovnički put, pun duhovnosti, podsjetila sadašnja provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, s. Valerija Široki.

M. Amadeja Pavlović 2009. godine postumno je u Đakovu odlikovana priznanjem Pravednica među narodima, a jer je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila život 11-godišnjoj židovskoj djevojčici Zdenki Bienenstock Grünbaum iz Osijeka. 

Obavljajući službu provincijalne poglavarice, u teška vremena za Crkvu bez straha je štitila sestre od raznih pritisaka komunističkog režima. Razvila je prijateljsku i duhovnu suradnju sa zagrebačkim nadbiskupom, bl. Alojzijem Stepincem, kao i pravoslavnim episkopom sv. Varnavom Nastićem.

Po završetku službe provincijalne poglavarice, obnašala je službu kućne poglavarice na Sušaku i odgojiteljice redovničkog podmlatka u Zagrebu.

Mjuziklu "Amadea" u dvorani Florentini nazočili su i đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. dr. Ivan Ćurić, te đakovački gradonačelnik Marin Mandarić.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum