VELIKI BUKOVEC

Ministrica Vučković obišla Veliki Bukovec, obećala pomoć u obnovi proizvodnje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je u četvrtak općinu Veliki Bukovec u Varaždinskoj županiju koja je teško stradala u jučerašnjem nevremenu praćeno tučom te obećala pomoć u obnovi proizvodnje u što skorijem vremenu.

Ministrica je nakon obilaska nekoliko OPG-ova, gdje su u potpunosti uništeni staklenici i plastenici, ustvrdila kako su poljoprivrednici uvijek među najpogođenijim uslijed prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda.

"Ovi proizvođači čine 50 posto hrvatske cvjećarske proizvodnje. U ime Ministarstva poljoprivrede i Vlade mogu potvrditi da ćemo ta gospodarstva obnoviti putem posebne mjere programa ruralnog razvoja, u suradnji sa županijom i jedinicama lokalne samouprave razmotriti ćemo i osigurati dodatne mehanizme pomoći",- izjavila je Vučković i istaknula kako su za to izdašne mjere kako bi stradala poljoprivredna gospodarstva što prije obnovila proizvodnju.

Ministrica vjeruje da je dobar dio stradalih usjeva osiguran budući se mjera kojom ministarstvo sufinancira do 70 posto iznosa osiguranja sve više koristi.

"Po tim pokazateljima, osobito u sjevernoj Hrvatskoj pretpostavit ću da je dio usjeva osiguran. No imamo velike štete na građevinskim objektima a riječ je o stakleničkoj i plasteničkoj proizvodnji. Za takve štete je druga mjera i mi je imamo", rekla je Vučković. 

Župan Anđelko Stričak, koji je sinoć odmah po nevremenu obišao općinu, najavio je hitni postupak utvrđivanja štete i proglašenje elementarne nepogode.

"Načelnik općine Veliki Bukovec odmah je angažirao Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koji su sada već na terenu i utvrđuju štetu. Nakon prvih nalaza obavijestit će me o svemu i zatim mogu proglasiti elementarnu nepogodu", najavio je.

Ističe kako bi procjena štete mogla biti gotova za dva do tri dana. Kazao je i kako je sreća što u staklenicima za vrijeme tuče nije bilo nikoga jer bi danas, ustvrdio je, razgovarali o ozlijeđenima ili čak i mrtvima.

Načelnik općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić rekao je kako će učiniti sve da se pomogne proizvođačima iako općina nema velike mogućnosti kroz svoj proračun.

"Na području općine imamo pet velikih proizvođača cvijeća, ostali su nešto manji, ali  ukupna površina proizvodnje je jako velika s obzirom da pokrivamo 50 posto hrvatske proizvodnje cvijeća", kazao je. Istaknuo je i kako šteta na samo jednom OPG-u najvjerojatnije premašuje iznos od 3 općinska proračuna te da u općini, koja broji 600-tinjak domaćinstva, nema objekta koji nije oštećen.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini