ZAGREB

Ministrica Obuljen Koržinek i kardinal Bozanić obišli katedralu i Nadbiskupski dvor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek obišla je u petak zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor kako bi se upoznala s razmjerima šteta nastalih u potresu.

 Kardinal je zahvalio ministrici na potpori koju su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture iskazali u dosadašnjem tijeku evidentiranja i sanacija šteta, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
 Upoznao je ministricu s daljnjim planovima i naglasio da razmjeri šteta još uvijek nisu poznati pa će biti potrebno vrijeme kako bi se moglo pristupiti izradbi planova sanacije i obnove. 
 U tom smislu, osiguravanje katedrale skelama u unutrašnjosti te izvana prvotna je i najhitnija mjera kako bi se spriječilo daljnje pucanje zidova i urušavanje svoda, posebno u dijelu apside, napomenuo je Bozanić.
Ministrica je izvijestila kardinala Bozanića o dosad sabranoj evidenciji i procjenama šteta na sakralnim objektima koje su napravile stručne službe ministarstva.
Istaknula je kako su ministri kulture iz zemalja Europske unije iskazali potporu i namjeru pomoći Hrvatskoj u obnovi kulturnih dobara.
Osim toga, naglasila je, da su spremnost na pomoć u obnovi iskazali i iz UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom