PETRINJA

Medved: Kroz proces obnove što brže vratiti ljude u njihove obiteljske kuće

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved rekao je u utorak kako  kroz proces obnove i kvalitetan i odgovoran pristup u osmišljavanju modela obnove žele vratiti ljude u njihove obiteljske kuće što je brže moguće.

Medved i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović održali su u utorak sastanak u Petrinji u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" te obišli OŠ "Dragutin Tadijanović".

Ističući kako je do sada na području Petrinje uklonjeno 35 objekata koji ugrožavaju sigurnost ljudi, Medved je u izjavi novinarima rekao i da se na tome intenzivno
radi i na području Gline i Siska.

Uz to radi se i na više od sto elaborata za uklanjanje takvih objekata jer se mora poštovati procedura  reguliranja odnosa sa njihovim vlasnicima.

Također, poručio je, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je u poodmakloj fazi prikupljanja zahtjeva za brzom obnovom, a do sada je ih zaprimio više od tri tisuće.

"Administrativno do 1. svibnja imamo obradu tih zahtjeva", kazao je. Nakon 1. svibnja intenzivno na cijelom potresom zahvaćenom području počet će s obnovom oštećenja na dimnjacima, zabatnih zidova i krovišta kako bi se oko 20.000 obitelji moglo vratiti u svoje obiteljske domove.

Medved je rekao i da se istovremeno rade projekti za za obnovu onih objekata koji, ili se moraju  ukloniti pa graditi novi, ili se radi o objektima koji se mogu obnoviti. Za obnovom takvih objekata zaprimili su više od šest tisuća zahtjeva.

Istaknuvši i da su za obnovu osigurana financijska sredstva, Medved je podsjetio i da je za obnovu od potresa Vlada 101 milijun kuna prebacila na račun Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Naveo je i da su za program privremenog stambenog zbrinjavanja nabavili i pozicionirali više od 1900 kontejnera i mobilnih kućica. Uz to, ubrzano postavljaju i kontejnerska naselja u Mošćenici i dva u Sisku.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum