OPTIMIZAM

Markotić: Jako smo blizu pobjede, moguće je da DRUGOG VALA KORONAVIRUSA NEĆE NI BITI

| Autor: Glas Istre
Alemka Markotić (Cropix)

Alemka Markotić (Cropix)


Mislim da brojevi sami za sebe pokazuju da smo svi zajedno doista napravili jednu veliku stvar, cijeli hrvatski narod, mediji koji su to prenosili, Stožer i stručnjaci koji smo morali davati raznorazne upute, Vlada koja je morala sve to koordinirati i davati povjerenje nama stručnjacima. Mislim da je cijela zemlja napravila jednu ogromnu i dobru stvar", kazala je Markotić

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić gostovala je u RTL-u Danas.

Slovenija je prva zemlja u Europi koja je proglasila kraj epidemije. Na pitanje koliko je Hrvatska tome daleko, Markotić je kazala da je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas objasnio okvire za to, piše Novi list.

"Sigurno će HZJZ još malo pratiti situaciju i na osnovu svih tih parametara koje je danas spomenuo donijeti preporuke ministru zdravstva koji onda preporuke upućuje prema Vladi koja potom donosi odluku", rekla je Markotić te dodala da smo trenutno u trećoj fazi i da stojimo jako dobro. 

A mislim da brojevi sami za sebe pokazuju da smo svi zajedno doista napravili jednu veliku stvar, cijeli hrvatski narod, mediji koji su to prenosili, Stožer i stručnjaci koji smo morali davati raznorazne upute, Vlada koja je morala sve to koordinirati i davati povjerenje nama stručnjacima. Mislim da je cijela zemlja napravila jednu ogromnu i dobru stvar", kazala je Markotić. 

Virologinja iz Srbije Ana Gligić danas je kazala da drugog vala koronavirusa neće biti.

Ipak nas to upozorava da moramo još biti oprezni. Dvije stvari su jako važne za takvu procjenu. A to je hoće li se cijeli svijet uspjeti negjde do jeseni većim dijelom osloboditi tog virusa. Imamo još zemalja gdje imamo eksponencijalni rast. S druge strane, u obzir treba uzeti velike fluktuacije stanovništva, putovanja zbog turizma i ekonomije i svega drugog. Danas, bez problema, u roku sedam ili osam sati možete doći s jednog kraja svijeta na drugi i prenesete što god hoćete", kazala je Markotić, piše Novi list.

"Bila bih oprezna i rekla da još uvijek postoji visoka vjerojatnost i drugog vala, ali i ovo što je rekla profesorica Gligić", kazala je Markotić.  

Odgovorila je i na pitanje što će se dogoditi ako se tijekom ljeta i turističke sezone u nekog gradu pojavi veći broj slučajeva zaraze. "Hrvatska ima dugu tradiciju, od 14. stoljeća, kada je uvela karantenu. Prva na svijetu se znala ponašati i prema putnicima i drugima. U tom će se slučaju ponoviti slične mjere.

Ako se negdje pojave slučajevi i oni se grupiraju, epidemiološke službe će izaći na teren, identificirati bolesnike i njihove kontakte, potencijalne rizike i prema tim rizicima i obimu pojave infekcije će odlučiti koje epidemiološke mjere su potrebne da bi se ograničilo i zaustavilo. Dosad smo bili uspješni, a vjerujem da ćemo i dalje", kazala je te dodala kako bi bilo dobro da turisti koji dolaze imaju putna osiguranja. 

"Hrvatska ima kapacitete da ih zbrine. A što se tiče plaćanja - to je na njima ili njihovim državama", rekla je, piše Novi list.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini