KONTRA

"KVAKA 22" U VLADINOJ BATINI ZA CIJEPLJENJE: Državna agencija i sindikati tvrde - podaci o (ne)cijepljenju radnika zakonski su zaštićena tajna

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Ilustracija (snimio M. MIJOŠEK)

Ilustracija (snimio M. MIJOŠEK)


Trebaju li radnici u tvrtkama koje primaju državnu Covid potporu predati poslodavcu potvrdu da su cijepljeni ili ne trebaju, postalo je pitanje svih pitanja u hrvatskoj javnosti. Naime, dok su zakonske odredbe o pravima privatnosti građana, pa tako i zaposlenika u raznim trgovačkim društvima, dosta jasna, pojedini političari poput Branka Bačića iz HDZ-a tvrde da će posloprimci morati pokazati poslodavcima svoje Covid putovnice.

S druge strane, rješenje je možda uvođenje obaveznog cijepljenja protiv Covid-a koje od hrvatskih političara predlaže jedino saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović. S tim prijedlogom slaže se i Vilim Ribić, čelnik Sindikata visokog obrazovanja. Trenutačno je u Hrvatskoj obavezno jedanaest cijepljenja, poput ospica ili dječje paralize, pa bi se na taj način moglo nametnuti i Covid cijepljenje.

Strogi GDPR propisi napisani po pravilima zakonodavstva Europske unije glavni su problem predložene „batine“ koju Vlada želi primijeniti nad necijepljenima da bi se podigla razina procijepljenosti u cijeloj zemlji i tako omogućila što duža turistička sezona kao i slabiji udar četvrtog vala korone koji je već zapljusnuo nekoliko zemalja. Naime, kako potvrđuju i Agencija za zaštitu osobnih podataka i pravnici iz Saveza sindikata – ali i tvrtke koje se bave primjenom Zakona o zaštiti osobnih podataka – poslodavci nemaju zakonsko uporište tražiti bilo kakvu medicinsku dokumentaciju od zaposlenika, pa tako i onu o cijepljenju.

- Poslodavac ni u jednom slučaju nema pravo pitati radnika je li se cijepio, odnosno tražiti na uvid potvrdu o cijepljenju. Cijepljenje je dobrovoljno te je riječ o osobnoj odluci kojom radnik poduzima mjere za zaštitu svog zdravlja. Pravni propisi na snazi ne daju pravo poslodavcu da traži takvu informaciju pozivajući se na zdravstvenu ugrozu ili sigurnost kolektiva, kaže Sunčica Brnardić, savjetnica za radno i socijalno pravo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Istog je mišljenja i državna Agencija za zaštitu osobnih podataka: „Cijepljenje protiv bolesti Covid-19 je dobrovoljno u Republici Hrvatskoj te obveza cijepljenja nije propisana posebnim propisima, stoga ni poslodavac nema pravni temelj na osnovu kojeg bi zahtijevao od radnika potvrdu o cijepljenju.“

Tvrtka Feralis koja se bavi svakodnevnom primjenom GDPR propisa upravo je na svojim web stranicama objavila upute na tu temu.

- Prije svega, potrebno je istaknuti da je podatak o cijepljenju posebno štićeni podatak o zdravlju i da ga kao takvog poslodavac može obrađivati onda kada za to ima jednu od zakonitih osnova. To će biti najčešće u onim situacijama kada zakonodavac nameće obvezu obrade takvog osobnog podatka kroz svoje zakonske norme ili u djelovanju sudbene vlasti. Podatak o zdravlju može se obrađivati i na temelju pristanka (privole) osobe čiji se podatak obrađuje. Međutim, prema Smjernicama Radne skupine za zaštitu podataka iz članka 29. teško se može smatrati da je privola u kontekstu radnih odnosa dana dobrovoljno čime takva privola onda postaje nezakonita, tvrde Ines i Marko Krečak iz Feralisa i dodaju: „Budući da za sada još uvijek ne postoji zakonska norma koja bi od poslodavca zahtijevala prikupljanje i obradu takvog osobnog podatka, onda pitanje o cijepljenju može predstavljati zadiranje u privatnost zaposlenika.“

Poslodavci su, izgleda, svjesni da su se već najavama novih odluka Vlade o povezanosti cijepljenja i potpora za očuvanje radnih mjesta našli u teškoj poziciji – jer oni nemaju pravne osnove znati tko se od radnika cijepio niti imaju li takve namjere. Ta „kvaka 22“ odnosi se i na državne i javne službenike – poput medicinskog osoblja – od kojih se također ne može tražiti da se izjasne o cijepljenju.

Hrvatska udruga poslodavaca također upozorava na nezakonitost cijele situacije: "Nepošteno je i nekorektno prema svim poduzetnicima, koji se uslijed koronakrize snažno trude održati svoje poslovanje i zaštititi radna mjesta, obvezu cijepljenja stavljati na teret njih i njihovih radnika te ju dovoditi u korelaciju sa potporama za očuvanje radnih mjesta, posebno uzmemo li u obzir da poslodavci nemaju zakonske niti bilo koje druge osnove prisiliti vlastite radnike na cijepljenje pa čak niti provjeriti jesu li radnici cijepljeni ili ne".

Udruga Glas poduzetnika također se protivi nametanju cijepljenja uskratom potpora te naglašava da je najveći broj poduzetnika cijepljen ili to planira učiniti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini