ZAGREB

Kroz projekt "Potresni rizik Grada Zagreba" do baze podataka o građevinama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu projekta "Potresni rizik Grada Zagreba" u četvrtak je održana prva stručna konferencija na kojoj su stručnjaci koji se bave procjenom rizika od potresa prezentirali do sada realizirane aktivnosti u projektu čiji je centralni dio stvaranje baze podataka o građevinama.

Cilj projekta “Potresni rizik Grada Zagreba” je znanstveno utvrditi rizik od potresa u Zagrebu za ljude i zgrade te ga kvantificirati, a centralni dio projekta je stvaranje baze podataka o zgradama u Zagrebu koji će omogućiti analize te posljedično donošenje odluka, strateška promišljanja i organizacijske procese, ističu iz Grada Zagreba koji je bio i organizator skupa.

Projekt će osigurati i podatke za pripremu učinkovitog odgovora u hitnoj situaciji neposredno nakon potresa te omogućiti pripremu mjera za brzi oporavak potresom pogođene zajednice i donošenje primjerenih gospodarskih, društvenih i političkih odluka, navode iz Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost.

Centralni dio projekta je stvaranje baze podataka o građevinama, istaknula je voditeljica projekta Kristina Martinović.

"U Zagrebu imamo preko 300.000 građevina, a do sada je obrađeno preko 25.000. Za dvije godine, kada projekt bude gotov, očekujemo da će Zagreb napraviti veliki iskorak u razumijevanju potresne opasnosti, a da će primjena rezultata i mjera projekta dovesti do ublažavanja rizika od potresa", dodala je.

Projekt “Potresni rizik Grada Zagreba” sufinancira EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, prijavljen je u sklopu projekta “Multisenzorsko zračno snimanje RH za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa“ i jedni je projekt u Hrvatskoj koji obrađuje potresni rizik, a financira se iz EU fondova.

Nositelj projekta je Državna geodetska uprava, dok uz Grad Zagreb kao partner na Projektu sudjeluje i Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a Hrvatske vode sufinanciraju projekt.

Konferencija je održana u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER na Zagrebačkom velesajmu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter