RAZGOVOR

KRISTJAN STANIČIĆ, DIREKTOR HTZ-a: Moramo i dalje biti jako disciplinirani po pitanju mjera, a do početka turističke sezone TREBAMO BITI PROCIJEPLJENI U ŠTO VEĆEM BROJU

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio: Milivoj Mijošek)

(Snimio: Milivoj Mijošek)


Nakon mjesecima „zaključane“ Europe i neizvjesnosti koja je trajala tijekom cijele zime, početak masovnijeg cijepljenja vratio je donekle optimizam da će pandemija uskoro biti pobijeđena, a s optimizmom vratilo se i razmišljanje o sitnicama koje obogaćuju život poput putovanja i ljetovanja.

Početak veljače donio je i prvi veći val rezervacija turističkog smještaja u Istri pretežito gostiju s njemačkog tržišta, te se u regiji u kojoj se najveći dio prihoda ostvaruje upravo od te djelatnosti nestrpljivo iščekuju sve vijesti o planovima i najavama za naredno ljeto. O toj temi i očekivanjima od predstojeće sezone razgovarali smo s direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem koji, najavljujući niz promotivnih aktivnosti HTZ-a na najvažnijim emitivnim tržištima, potvrđuje da taj odnedavno ponovno probuđeni optimizam po pitanju izgleda za jednu solidnu turističku sezonu definitivno nije bez osnova.

- Mi smo putem naših predstavništava i partnera u konstantom i direktnom kontaktu s tržištima i prema informacijama kojima raspolažemo interes za putovanjima postoji, te intenziviranjem priče oko procjepljivanja u čitavoj Europi, on i dodatno raste. Rezultat toga su i određene rezervacije smještaja za predstojeću sezonu koje su se također u zadnje vrijeme intenzivirale iako su te brojke, naravno puno manje nego što su bili proteklih, da tako kažem, „normalnih“ godina. S obzirom na trenutno stanje u zemljama za očekivati je da će turistička sezona početi krajem svibnja ili početkom lipnja, što znači da smo se s obzirom na situaciju i epidemiju koja vlada u svim europskim zemljama, ipak malo pomakli prema ljetnim mjesecima. Ali treba biti optimist i treba zapravo javnosti poslati dvije poruke. Prva je ta da moramo i dalje biti jako disciplinirani u smislu provedbe svih mjera jer to je očito efikasno i rezultira padom broja zaraženih osoba. To znači da od nas samih u najvećoj mjeri ovisi kakvu ćemo sliku imati i kako ćemo ući u sezonu. Druga poruka je vezana uz važnost cijepljenja protiv Covida19 i težnju da do početka turističke sezone budemo procijepljeni u što većem broju jer će to onda značiti da će pandemija ipak doći u neke razumne okvire koji nama omogućavaju da krene turistički promet.

 - Što od predstojeće sezone mogu očekivati pojedine turističke regije i na koji način će se one promovirati?

- Kada gledamo malo po regijama sigurno je da su i Istra i Kvarner, ali i sjeverne turističke regije u određenoj prednosti jer su i bliže ključnim emitivnim tržištima kao što su susjedne Italija, Slovenija, Mađarska, ali i malo širem okruženju koje čine Austrija, Njemačka, Slovačka i Češka. Ali, naravno da mi provodimo aktivnosti i na drugim tržištima s obzirom na to da je za nas iznimno važno kako ćemo na neki način rehabilitirati i naše južne regije, prije svega splitsko odnosno dubrovačko područje koje je ovisno o avio prometu. Stoga smo aktivni na primjerice tržištu Velike Britanije, Skandinavije, ali i ostalim tržištima. Ipak, naša velika prednost pred konkurencijom je blizina glavnih emitivnih tržišta, odnosno činjenica da smo primarno auto destinacija i da 83 posto turista u Hrvatsku dolazi automobilom, te ćemo u tom smislu provoditi najznačajnije marketinške kampanje koje će, ovisno o situaciji na pojedinim tržištima, krenuti negdje u proljeće. Ono što treba naglasiti je da ćemo primarno raditi marketinške kampanje na 11 tržišta i da će svaka kampanja biti prilagođena specifičnostima svake pojedine zemlje.

- Kad govorimo o promociji u uvjetima pandemije mnogi klasični kanali pali su u drugi plan. Kako turistička promocija zapravo funkcionira u uvjetima „novog normalnog“?

- Naravno da je korona ubrzala određene procese, prije svega u pravcu digitalizacije. Mi smo već i prošle i pretprošle godine intenzivnije krenuli u promociju putem digitalnih kanala komunikacije i to se pokazalo vrlo učinkovitim. Čitavo vrijeme bili smo prisutni u digitalnom prostoru i u razdoblju od prošle turističke sezone do danas proveli smo nekoliko koncepata marketinških kampanja na digitalnim kanalima komunikacije i na društvenim mrežama. Spomenut ću samo zadnju, koju smo započeli početkom ove godine. Naziv kampanje bio je Croatia full of new beginnings, a nju je u proteklih mjesec i pol dana vidjelo preko 30 milijuna ljudi. Imamo jako puno impresija, a više od 2 milijuna ljudi je čak išlo korak dalje i zanimalo se oko konkretnih rezervacija. Tako da su digitalni kanali komunikacije svakako jedan od najvažnijih alata koji u ovom razdoblju koristimo u promociji i tako će biti u budućnosti. Što se tiče turističkih sajmova koji su također važan oblik promocije na pojedinim tržištima, najvažniji od njih su se ove godine također održali ili će se održati on line poput londonskog i berlinskog sajma. Mi smo naravno prisutni na njima s određenim prezentacijama i koristimo mogućnost da se kroz virtualne platforme susreću domaći i strani dionici u turizmu. Pohvalit ću ovom prilikom malo i naš Sektor za brend i produkciju unutar HTZ-a koji je osmislio posebnu platformu i išao u pravcu omogućavanja b2b radionica i virtualnih sastanaka koje organiziramo u suradnji s našim predstavništvima što se pokazalo jako dobrim.

- Kako odabirete segmente turističkog tržišta koje i pred ovu sezonu posebne „gađate“ promotivnim akcijama?

- HTZ uvijek svoje promotivne aktivnosti planira na temelju vrlo relevantnih pokazatelja, analiza i trendova na tržištu. S obzirom na okolnosti korone mi smo usmjerili promociju u one proizvode koji su u tom segmentu i u tom smislu najtraženiji. Boravak na otvorenom, boravak u izdvojenim objektima, pa i nautika bili su segmenti koji su bili jako izraženi u prošloj godini. Isto tako mi smo se usmjerili na određene proizvode koji su atraktivni za određene tržišne niše i skupine turista. Digitalni nomadi su primjerice samo jedna od takvih skupina, ali takav pristup imamo i u ostalim kampanjama i on se pokazao ispravnim s obzirom na učinkovitost samih kampanja. Mi smo na kraju prošle godine mjerili i našu snagu turističkog brenda te dobili podatak da smo u zadnjem periodu i unatoč koroni rasli u njegovoj prepoznatljivosti. Pritom su do izražaja najviše došla dva elementa, a to su naše prirodne ljepote i atraktivnosti, te sigurnost i blizina tržišta što se u prošloj godini pokazalo kao jedan od ključnih elementa zbog kojih je Hrvatska bila broj jedan destinacija na Mediteranu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom