KARLOVAC

Karlovac - HGSS-u ugovori vrijedni 1,5 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na obali Korane u Karlovcu uručila je u petak Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS) dva ugovora vrijedna 1,5 milijuna kuna, a HGSS-ov tim za spašavanje na vodama tom je prigodom demonstrirao tehnike spašavanja.

Koransko šetalište i Korana u središtu Karlovcu uobičajen su teren za HGSS, pogotovo u ljetnoj turističkoj sezoni.

Kako je rekla ministrica Brnjac, "suradnjom s HGSS-om pružamo sigurnost našim turistima na teže dostupnim mjestima, što je golemi potencijal za daljnji razvoj aktivnog turizma i otkrivanje prirodnih ljepota Hrvatske".

Istaknula je da ministarstvo zajedno s Udruženjem za ruralni turizam i Hrvatskom turističkom zajednicom krajem svibnja kreće u kampanju za razvoj ruralnog turizma.

Projekt, koji vodi predsjednica tog udruženja Aleksandra Kuratko Pani, namijenjen je upravo domaćim turistima jer taj dio, kako je rekla ministrica Brnjac, dosad nije bio dovoljno zastupljen, posebice kad je riječ o ponudi oko tisuću OPG-ova.

“Aktivnosti na otvorenom sve su zanimljivije, Hrvatska ima izuzetan broj nacionalnih parkova i parkova prirode, predivna prirodna bogatstva, što svakako treba pokazati i kroz aktivni, pustolovni i ruralni turizam”, istaknula je.

Podsjetila je da se na kampanji počelo raditi u prosincu, ciljano, kako bi se revitalizirala ruralna područja, ona je spremna, a njezin će se početak odobriti kad se procijeni epidemiološki najbolji trenutak.

Ministrica Brnjac je ponovila da u pripremama za turističku sezonu, posebice kroz projekt Safe stay in Croatia, Hrvatska vodi sustavnu brigu o svim segmentima kako bi se zadovoljili sigurnosni i zdravstveni uvjeti, a istovremeno turistima pružile pravovremene i točne informacije o načinu ulaska u zemlju i boravku u Hrvatskoj.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić za nove je ugovore rekao da su nastavak dobre suradnje - jedan od pola milijuna kuna je za izradu projekata za strukturne fondove Europske unije, a drugi od milijun kuna je preventivni.

“Veći dio ugovorenih milijun kuna će se proslijediti stanicama HGSS-a na terenu prvenstveno za tiskanje turističko-planinarskih zemljopisnih karata određenih prostora, koje će se prodavati turistima radi lakšega i sigurnijeg snalaženja u prostoru, a dio novca će se iskoristiti i za opremanje članova HGSS-a ne bi li bili spremni pružiti veću sigurnost posjetiteljima tijekom turističke sezone", rekao je.

Dio novca bit će potrošen za smještaj i prehranu članova HGSS-a koji tijekom ljetne turističke sezone dežuraju zbog tzv. helikopterskih spašavanja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini