NEMAJU JAMSTVA

Kanadska brodarska kompanija Algoma otkazuje četiri broda 3. maju

(S. DRESCHLER)

(S. DRESCHLER)


Kanadska brodarska kompanija Algoma Central Corporation objavila je na svojim internetskim stranicama u petak da je poduzela korake kako bi otkazala preostala četiri ugovora o novogradnjama s hrvatskim brodogradilištem 3. maj.

Obavijesti o otkazu ugovora poslani su brodogradilištu jer ono nije osiguralo refinanciranje, a Algoma nema jamstava da će brodogradilište biti u mogućnosti dovršiti četiri broda, kaže se u njihovoj objavi.

Algoma će sada započeti proces nadoknade plaćenih rata po ugovoru, uključujući i izdavanje zahtjeva u sklopu naknada jamstava.

Algoma je već krajem rujna raskinula ugovor o gradnji broda za prijevoz rasutog tereta, koji je trebao graditi Uljanik.

Kako u subotu piše Novi list, riječki 3. maj, koji je u Uljanik grupi, time će ostati praktički bez i jednog broda u svojoj knjizi narudžbi, a navode i da raskid tih ugovora povlači za sobom nešto više od 70 milijuna eura državnih jamstava.

Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u intervjuu Jutarnjem listu u subotu da će Danko Končar kao strateški partner Uljanika svoju ozbiljnost dokazati kad pokaže spremnost za dokapitalizaciju tvrtke.

Kazao je i da se vode vode ozbiljni razgovori s investitorima iz Kine, Južne Koreje, Njemačke, Nizozemske, Italije, a ovoga se tjedna održao sastanak i s investitorima iz Ukrajine. 

"Svi su oni načelno više zainteresirani za 3. maj, a ne i za pulsko brodogradilište. No, svi oni moraju najprije napraviti dubinsko snimanje Uljanik grupe kako bi mogli donijeti svoje poslovne odluke i dati obvezujuće ponude", istaknuo je Horvat. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater