MOGUĆE PRODULJENJE ZA ŠEST DO DEVET MJESECI

Još bez novog kolektivnog ugovora za zdravstvo


Kolektivni ugovor (KU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje istekao je još početkom prosinca prošle godine, trenutno je na snazi njegova produžena tromjesečna primjena, no kako pregovori o novom KU-u još nisu počeli neslužbeno se doznaje da bi dosadašnji KU mogao biti produljen za još šest do devet mjeseci.

Nedavno je na problem kašnjenja kolektivnih pregovora, kojima bi se utvrdila nova materijalna prava za 74.000 zaposlenih u zdravstvenom sustavu, upozorio Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske optuživši ministra zdravstva Milana Kujundžića da svjesno ignorira sindikate i krši pravne propise.

Podsjećaju da je ministar još u listopadu trebao pokrenuti postupak imenovanja Vladina pregovaračkog odbora i otvoriti kolektive pregovore, te poduzeti pravne korake kako bi se hrvatskim liječnicima omogućilo sudjelovanje u pregovorima.

Naime, prema Zakonu o reprezentativnosti, u pregovorima mogu sudjelovati Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/medicinskih tehničara, ali ne i Hrvatski liječnički sindikat (HLS), koji nema dovoljno članova.

Prema onome što se neslužbeno može doznati, upravo je traženje rješenja za uključivanje u pregovore HLS-a razlog zašto kolektivno pregovaranje još nije počelo.

Neslužbeno, Vlada bi trebala imenovati Pregovarački odbor na idućoj sjednici te potom pokušati s reprezentativnim sindikatima dogovoriti daljnje produljenje pravnih pravila iz dosadašnjeg KU za šest do devet mjeseci.

Time bi se dobilo potrebno vrijeme za izmjene Zakona o reprezentativnosti, kojima bi se omogućilo svim sindikatima javnih službi koji ispunjavanju uvjete da mogu sudjelovati u pregovorima o Temeljnom kolektivnog ugovoru (TKU) i o granskim KU-ima po djelatnostima, pa bi to bio način da i HLS ravnopravno sudjeluje u pregovorima.

Iako o tome nemaju službenih informacija, iz sva tri sindikata poručuju da su spremni podržati takvo rješenje. Slažu se da liječnicima treba omogućiti izravno pregovaranje o njihovim pravima, jer su nositelji zdravstvene djelatnosti, ali i kako se ne bi ponovile optužbe da o statusu liječnika pregovaraju "sindikati spremačica i medicinskih sestara". (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater