ZAGREB

Jandroković o rješavanju "napetosti" s Povjerenstvom za sukob interesa

| Autor: Hina
Hina

Hina


Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković dao je u utorak naslutiti kako bi se mogle riješiti "napetosti" između Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Vlade, odnosno HDZ-a zbog nedostavljene dokumentacije vezane uz put u Helsinki na kongres Europske pučke stranke.

"Razgovarat ćemo o tome, mislim da bi to bio razborit put", uzvratio je Jandroković na novinarsko pitanje ne bi li bilo najjednostavnije da se pokažu računi i time zatvori priča.

Naglasio je pritom kako drži da bi bilo dobro da povjerenstvo u u slučajevima kao što je taj "ne poteže okidač baš na prvu, nego da dobro razmotri ukupnu situaciju". "Jer, nije ugodno kad vas sumnjiče. Vodite se načelom da budete korektni prema državi, njenim financijama i onda vas zauzvrat netko optuži da zloupotrebljavate svoju poziciju. To izaziva i određeni revolt i određenu ljutnju, ali mislim da možemo izaći mirno iz te situacije, jedan od načina je i to što se kazali", izjavio je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Povjerenstvo je nedavno pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog povrede načela djelovanja u obnašanju dužnosti i višekratnoga oglušivanja da mu dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje u Helsinki.

Vodili smo se načelom štedljivosti

Očito je došlo do jedne napetosti u odnosima između povjerenstva i politike, rekao je Jandroković, ustrajavajući da su Vlada i HDZ ispravno postupili kod puta u Helsinki.

"Mi smo se kod odlaska u Helsinki vodili načelom štedljivosti, racionalnosti, sve troškove spavanja, dnevnica snosila je HDZ. Jedni trošak koji je imala država bio je trošak zrakoplova", rekao je, naglašavajući kako su i premijer i on bili u Helsinkiju i u službenim posjetima svojim partnerima, finskom premijeru i predsjednici parlamenta.

"Mogli smo ići dva puta, imao sam poziv da idem u Finsku, vodio bih cijelo izaslanstvo, ponovno bi se dizao Vladin zrakoplov, procijenili smo da je, u ovoj situaciji gdje se radi o kombinaciji državnog i stranačkog posjeta, ovo bio najpravedniji  način da raspodijelimo trošak", rekao je Jandroković navodeći kako je država imala minimalan trošak, a HDZ je platio preko 80 tisuća kuna obveze koje su tamo imali.

Podsjetio je da se nedavno dogodila slična situacija kancelarki Merkel o kojoj nije bilo nikakvih rasprava u Njemačkoj. Merkel je  došla u službeni posjet Zagrebu i isti je dan bila na skupu HDZ-a, došla je službenim zrakoplovom, nitko u Njemačkoj nije oko toga vodio rasprave je li to u redu ili nije, naveo je.

Predsjednik Sabora najavio je kako jesenska parlamentarna sezona počinje 18. rujna, zastupnike očekuju 102 točke i intenzivan rad do konca listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom