ZAGREB

Jandroković: Dobronić ima vrlo zahtjevan zadatak

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da će novi predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić imati dovoljno snage i razboritosti da kvalitetno i dobro vodi Ustavni sud.

„Dobronić ima zahtjevan zadatak“, rekao je Jandroković u emisiji „S Markova trga“ Hrvatskog radija, ističući kako je nakon zahtjevne procedure izbora, poruka građanima da institucije funkcioniraju i da se i u kriznim situacijama može naći rješenje koje će biti u korist građana.

 Nije se suglasio s tvrdnjama oporbe da je Dobronićev izbor pobjeda predsjednika Republike.

Ovo je win-win situacija

 „Ne gledam ovo u kontekstu bilo čije pobjede, da smo se htjeli inatiti - mogli smo taj proces voditi idućih nekoliko godina. Interes svih nas bio je da Vrhovni sud dobije svog predsjednika, vjerujem da je ovo win-win situacija i da su svi danas zadovoljni“, izjavio je.

„Nemam dokaza za takve teze, čini mi se da je predsjednik drugi dan reterirao“, odgovorio je na konstataciju kako se predsjednik čudio tajmingu, odnosno činjenici da je isti dan, kad je Sabor raspravljao o Dobroniću, objavljena presuda za Fimi mediju, sugerirajući da Vrhovni sud 'sjedi' na presudama i objavljuje ih kad je politički oportuno.

 Jandroković ističe da bi presuda bila ista da je bila objavljena i pet dana ranije ili kasnije, opetuje kako je, što se tiče HDZ-a, važno da je jasno definirana pojedinačna odgovornost, posljedično odgovornost pravne osobe.

 Nije komentirao poruku Zorana Milanovića da nema smisla HDZ-u predbacivati prošlost. „Morate pitati njega“, kazao je, naglašavajući kako je „sve jasno iz presude“ i kako su pravni stručnjaci jasno rekli da nema kolektivne odgovornosti, da je presuda naglasila odgovornost pojedinaca, a posljedično je onda odgovorna i pravna osoba.

O povjerenju Mariću prije stanke uoči 18. studenog

 Predsjednik Sabora najoštrije je osudio prosvjede pred stanovima članova Nacionalnog stožera civilne zaštite. „To najoštrije osuđujem, postoji prostor političke borbe, no dolaziti ispred stanova i maltretirati članove obitelji nekoga tko se posvetio tom poslu gotovo dvije godine, je vrlo nekorektno  za svaku osudu“, istaknuo je,  

 Uoči saborske rasprave o imenovanju Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, čemu se oporba žestoko protivi, poručio je kako je oporbi pritom dozvoljeno sve što je u skladu s Poslovnikom i procedurom, ali kako fizičko onemogućavanje rasprave ili glasovanja, nije demokratski.

 Najavio je da će rasprava o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, koju su inicirala 34 zastupnika oporbe, biti prije stanke koja je najavljena u tjednu kad se obilježava žrtva Vukovara i Škabrnje.

 Godišnje izvješće Vlade, koje Saboru podnosi premijer, planirano je za idući tjedan.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini