KONFERENCIJA NA KRKU

Jakovčić: Krećemo u zaštitu kvarnerskog škampa, ali i drugih morskih organizama u Jadranu!


Na dubinama od 50 metara i više, kakve imamo u Kvarneru, može se pronaći jedna od najvećih gastro delicija i gastro užitaka - kvarnerski škamp. Upravo je kvarnerskom škampu zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić posvetio današnju konferenciju na Krku, koju je svesrdno podržao i gradonačelnik Krka Darijo Vasilić. Vasilić je istaknuo da na poticaj zastupnika Jakovčića „danas činimo konkretne korake u cilju da vratimo kvarnerski škamp na Kvarner, kako bi svi koji uživaju u gastronomskim specijalitetima mogli to i dalje činiti“.

- Želimo dobro Jadranu i onome što je velika vrijednost Jadrana – kvarnerskom škampu. Privilegija je živjeti na Kvarneru i imati kvarnerski škamp na stolu. Kao zastupnik u EP-u posvećujem se narednih mjeseci promociji zaštite morskih organizama koji žive u Jadranu, a ovo je danas prvi u nizu takvih razgovora. Vrijeme je da Hrvatska pokrene procedure zaštite autentičnih morskih organizama koje imamo, od kvarnerskog škampa preko rakovice i švoje do kapešante i tako dalje, naglasio je Jakovčić te dodao:

- Smatram da je Krk idealan za početak ovo morske priče, koja je ujedno nastavak naše poljoprivredne BIO GI priče. Zaštitimo na EU nivou ovaj i druge morske organizme u Jadranu, jer u malom Jadranu, Hrvatska ima ogromna bogatstva. Danas zajedno krećemo u zaštitu kvarnerskog škampa, ali i drugih morskih organizama u Jadranu, zaključio je Jakovčić.

Kustosica Prirodoslovnog muzeja u Rijeci Milana Arko Pijevac istaknula je da se kvarnerski škamp sa svojim nutritivnim vrijednostima razlikuje od škampa koji obitava u drugim dijelovima Jadrana. „Sve je to ista vrsta, ali kvaliteta mesa ovisi o uvjetima gdje škamp živi, a uvjeti su u Kvarnerskom zaljevu s nešto hladnijim vodama i muljevitim dnom u plićim dijelovima izvrsni i moramo ga zaštititi.“

Predsjednik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić prisjetio se tri vrste škampa koje su postojale unatrag nekoliko desetljeća – veliki, srednji i mali za buzaru. „Danas postoje samo oni srednji, koji objedinjuju nekadašnje tri vrste. Ključno je istaknuti konačni cilj nas ovdje okupljenih, a to je revitalizacija kvarnerskog škampa kao vrste te omogućavanje dovoljne komercijalne količine kako bi ribari kvalitetno živjeli.“

Predsjednik FLAG-a Alba Donald Blašković prisjetio se ovogodišnjeg, trećeg po redu Festivala kvarnerskog škampa, sa sve više domaćih i stranih posjetitelja koji uživaju u škampima pripremljenim na nekoliko načina, kazavši da je kvarnerski škamp poseban i moramo ograničiti njegov ulov te raditi na mjerama kojima ćemo povećati njegovu proizvodnju i uzgoj.

Stručnjak za ribarstvo WWF-a Adria Danijel Kanski osvrnuo se na rad WWF-a na zaštiti primorskih resursa na Jadranu, kazavši da je ključna stvar model zajedničkog upravljanja, o čemu danas ovdje raspravljamo. „Želim da odluka o ribarstvu ne kreće od gore prema dolje, već da kreće prvenstveno od naših ribara. Ako u tome uspijemo, ako uspijemo u ideji na kojoj počiva ova konferencija, bit ćemo primjer cijeloj Europi“.

Stručnjak biomedicinskih znanosti Ezio Pinzan pohvalio je Jakovčićevu važnu inicijativu kazavši da je dodana vrijednost na proizvod tema na kojoj treba sustavno raditi. „More je eko sustav gdje je teško baviti se jednom problematikom. Neupitno je da je kvarnerski škamp brend, u svakom našem restoranu na vrhu je liste, potrošači to znaju, a oznaka geografske izvornosti garantira dodanu vrijednost, jamči najveću kvalitetu te vrhunske standarde ove visokovrijedne proteinske namirnice.“

Konferenciji su prisustvovali i drugi predstavnici FLAG-ova i LAG-ova, koji su u Jakovčićevoj inicijativi prepoznali velik potencijal za skorašnje uspjehe na području zaštite morskih organizama u Jadranu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater