ZAGREB

Inicijative pozdravile imenovanje Parka Marije Ružičke Strozzi na Savici

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Građanske inicijative "Savica za park" i "1postozagrad" te Hrvatsko-češko društvo pozdravili su u utorak imenovanje središnje zelene površine na Savici Parkom Marije Ružičke Strozzi, čime je, ističu, ta površina dobila status gradskog parka.  

Odluku o imenovanju zelene površine na Savici Parkom Marije Ružičke Strozzi donijela je jučer Gradska skupština, te se Zagreb tako konačno odužio toj velikoj umjetnici koja je svojim životom i radom ostavila dubok i neizbrisiv trag u njegovoj povijesti, ističe se u priopćenju. 

Postupak imenovanja pokrenula je sredinom 2019. godine grupa građana u suradnji s inicijativom "Savica za park", Hrvatsko-češkim društvom i inicijativom "1postozagrad". Time je reaktualiziran prijedlog Hrvatsko-češkog društva iz 2012. koji je iz proceduralnih razloga tada odbijen, ali je ime Marije Ružičke Strozzi uvršteno u fond imena iz kojega se imenuju javne površine u Zagrebu.

Marija Ružička Strozzi glumica je češkog podrijetla, a o kakvoj se umjetnici radi dovoljno govori činjenica da je njezin lik ovjekovječen na svečanom zastoru Vlahe Bukovca Hrvatski preporod, te da joj je još za života postavljena bista u Hrvatskom narodnom kazalištu, ističu inicijative.

„Imenovanjem do sada bezimenog parka gradska uprava je i službeno potvrdila da središnja zelena površina na Trnjanskoj Savici ima status gradskog parka i na taj način dala je legitimitet višegodišnjoj borbi stanovnika Savice za njegovo očuvanje od gradnje i neprimjerenog preuređenja, poručuju iz inicijative "Savica za park".

Park na Savici, dodaju, bio je i ostao zeleno srce naselja, mjesto igre, druženja i zajedništva, a ime Marije Ružičke Strozzi nije od onih koje izaziva podjele i prijepore, već je naprotiv njezina umjetnost povezivala ljude i brisala granice.

Imenovanjem parka nastavlja se odavanje počasti umjetnosti i kulturi u ovom zagrebačkom naselju gdje svoje ulice već imaju Zinka Kunc, Zvonimir Rogoz, Vladimir Ruždjak i Ljerka Šram, a to je istovremeno i doprinos povećanju broja javnih površina nazvanih u čast znamenitih žena, kojih je u Zagrebu još uvijek manje od jedan posto.

Saša Šimpraga iz inicijative "1postozagrad" istaknuo je kako je Savica i ranije imala ulice nazvane u čast znamenitih žena, one Rose Luxemburg i Clare Zetkin, koje su 1990-ih preimenovane, unatoč tome što se radilo o predvodnicama borbe za ženska i ljudska prava.

Imenovanje je pozdravio Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva, koji podsjeća da se 3. kolovoza ove godine navršilo 170 godina od rođenja Marije Ružičke Strozzi.

Marija Ružička Strozzi rođena je 1850. u moravskom gradiću Litovelu, a već s četiri mjeseca života doselila se u Zagreb jer je njezin otac Leopold dobio posao u kazališnom orkestru. Glumila je i pjevala još od malih nogu. Na kazališnim daskama debitirala je 1868. i nakon toga započela je karijera duga gotovo 70 godina u kojoj je ostvarila šestotinjak uloga u nekoliko tisuća nastupa.

Glumila je u Shakespeareovim, Ibsenovim i Strindbergovim dramama, igrala je Damu s kamelijama, Fedru, i Mariju Stuart. U Tolstojevom Uskrsnuću nastupila je u dobi od 86. godina, tek godinu dana prije smrti. U vrijeme najveće slave u Beču joj je ponuđen trajni angažman, ali ga nije prihvatila rekavši: "Život mi je težak, no nikada ne bih napustila Zagreb.“

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum