REFERENDUM

INICIJATIVA "67 JE PREVIŠE": Maras (NHS): Hrvatska nema uvjeta za ovakvu mirovinsku reformu

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Sindikati očekuju da će se građani odazvati i izboriti za izmjene uvjeta za odlazak u mirovinu - snižavanje dobi umirovljenja sa 67 na 65 godina, kao i za smanjenje penalizacije prijevremenih mirovina

Predstavnici inicijative "67 je previše" koju su za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju pokrenule tri sindikalne središnjice - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata (MHS), najavili su jučer u Puli početak prikupljanje potpisa za referendum koji će se diljem hrvatske prikupljati od 27. travnja do 11. svibnja. Za raspisivanje referenduma potrebno je najmanje 380 tisuća potpisa, no sindikati očekuju da će se građani odazvati i izboriti za izmjene uvjeta za odlazak u mirovinu - snižavanje dobi umirovljenja sa 67 na 65 godina, kao i za smanjenje penalizacije prijevremenih mirovina.

Previsoka penalizacija

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel istaknuo je da je sasvim jasno da se u Hrvatskoj jednostavno ne može raditi do 67. godine, upozorivši da je penalizacija za prijevremeni odlazak previsoka.

- Prema trenutnom zakonu, svi koji su danas mlađi od 53 godine morat će raditi do 67. godine, osim ako ranije ne uspiju skupiti 41 godinu staža, a to će biti sve teže. One koji se odluče ili budu primorani na raniji odlazak s tržišta rada država sada kažnjava tako da im za svaki mjesec ranijeg umirovljenja mirovinu smanjuje za 0,3 posto, neovisno o radnom stažu, što je ukupno 18 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu. Ni jedno ni drugo nije pravedno i ne uzima u obzir očekivano trajanje života u Hrvatskoj koje je puno kraće nego u razvijenim zemljama. Također, ne uzima se u obzir ni očekivano trajanje života u zdravlju nakon odlaska u mirovinu koje je upola kraće od europskog prosjeka, kao ni uvjete rada i opću kvalitetu radnih mjesta, naglasio je Novosel.

Po njegovim riječima, referendumsko pitanje je napisano u obliku zakonskog prijedloga. Pojasnio je da će ako referendum bude uspješan to značiti da će građani svojim glasanjem izravno usvojiti novi zakon.

Ponižavajuća promidžba

Dopredsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Darko Maras ocijenio je ponižavajućom promidžbu reforme mirovinskog sustava koju provodi nadležno ministarstvo.

- Iritantna promidžba da će oni koji ne budu imali 41 godina staža raditi do 67. godine je obmana i vrijeđanje naše inteligencije. Da li itko zna nekog tko je s navršenih 18 ili 19 godina odmah počeo raditi, i hoće li taj čovjek raditi neprekidno 41 godinu? Više od 27 posto mladih do 29 godina je nezaposleno, 25 posto zaposlenih radi na određeno vrijeme, a čak 90 posto novozaposlenih se zapošljava na određeno vrijeme. Hrvatska nema uvjete da podrži starosnu dob za odlazak u mirovinu s 67 godina, a predloženim reformama hrvatski radnici bi u mirovinu odlazili bolesni i ne bi još dugo poživjeli, naglasio je Maras.

"Građanima treba omogućiti dostojanstvenu starost"

Prema trenutnom zakonu, svi rođeni 1963. godine i kasnije, odnosno oni koji su danas mlađi od 56 godina, morat će raditi dulje od 65 godina starosti, osim ako ranije ne uspiju skupiti 41 godinu staža. Svi rođeni nakon 1966. godine, morat će raditi do 67 godina osim ako ranije ne uspiju skupiti 41 godinu staža. Sakupiti 41 godinu staža i otići u mirovinu prije 67 godina starosti bit će sve teže, ističu sindikati. Zalažu se za poticanje duljeg ostanka u svijetu rada, a ne za kažnjavanje svih onih koji ne mogu ili ne žele raditi dulje od 65 godina. Protive se diskriminaciji starijih radnika i omogućavanje svima da ostanu u svijetu rada do 65 godine starosti. Sindikati su uvjereni da Hrvatska može omogućiti dostojanstvenu starost svojim građanima. - Znamo da novca za mirovine ima, samo što nije pravedno raspoređen. Znamo da ima boljih, važnijih i hitnijih rješenja kako poboljšati mirovinski sustav i učiniti ga pravednijim, ističu u inicijativu "67 je previše".


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom