SVEČANOST NA PANTOVČAKU

FOTO / INAUGURACIJA: Zoran Milanović položio prisegu i održao govor od samo 8 minuta: "Ovo je kuća koja je tu zbog nas i za nas i za one koji će se vratiti"

| Autor: Portal Glas Istre


Zoran Milanović položio je prisegu i održao govor, postao je predsjednik Republike Hrvatske.

Govor je bio kratak i sadržajan. Počeo je opservacijom o istini kao jedinom sredstvu koje može osigurati budućnost liberalne demokracije.

"Ali izbori nisu metoda za pronalaženje istine, izbori su samo kompromis između brojnih ideja. Jedno je istina, a drugo legitimna politička volja da se s tom istinom učini nešto, ili ne učini ništa. Postoji samo jedan pravi put, a to je podrška vlasti akademskoj zajednici, medijima i sudstvu da pronađu istinu, a oni moraju neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja u svojim redovima", rekao je Milanović.

Dodao je da ne kani biti korektivni faktor, već konstruktivni. U vanjskoj politici kani raditi na suradnji i prosperitetu jer, kako je naglasio, takvih točaka ima mnogo više, u regiji i ostataku svijeta, nego onih koje nas dijele. Zamolio je za razumijevanje za buduće greške kojih će biti, ali neće biti namjerne i učinjene, kako je naglasio, s ciljem da nekoga povrijedi i ponizi.

Potom je govorio o patriotizmu, kao poželjnom uvjerenju, različitom od nacionalizma. Rekao je i da su ratovi gotovi te da je naša obaveza danas da se ni jedan građanin ne opsjeća ustrašenim zbog toga što je drukčiji, pod što spada i malobrojniji, po bilo kojem kriteriju. 

"Naša budućnost ovisi o kvaliteti školovanja, a Hrvatska je dovoljno imućna da kvalitetno obrazovanje učini dostupnim svim ljudima. Ali našu republiku ne čine samo visokoobrazovani, sportski nadareni, poduzetnici... Čine je i potplaćeni i niskoobrazovani. Cilj nam mora biti pravednija raspodjela bogatstva i borba protiv nejednakosti jer Hrvatska treba biti republika za svakog čovjeka, da dostojanstveno živi od svog poštenog rada. Ovo je kuća koja je tu zbog nas i za nas i za one koji će se vratiti", zaključio je Milanović. 

Na inauguraciju su bila samo 43 uzvanika -  dužnosnici po funkcijama,  Milanovićeva obitelj i članovi njegovog izbornog stožera. Himnu je pjevala Josipa Lisac uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića, a Milanović je prisegu položio pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem.

Nakon govora klapa HRM-a "Sveti Juraj" izvela je pjesmu Vice Vukova "Tvoja zemlja". Uslijedio je domjenak pa primopredaja dužnosti. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter