ZAGREB

HZJZ: Preporuke za skupove uoči dopunskih i pazinskih izbora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je preporuke za sprječavanje zaraze koronavirusom na izbornim skupovima uoči dopunskih manjinskih i prijevremenih izbora u Pazinu koji će se održati 3. listopada, novost su EU digitalne covid potvrde za skupove s više od sto sudionika.   

Organizatori skupova s više od sto sudionika obvezni su o njihovu održavanju obavijestiti nadležni stožer civilne zaštite (županijski, odnosno lokalni) zatražiti suglasnost te svi sudionici moraju posjedovati valjane EU digitalne COVID potvrde, navodi HZJZ. 

Valjanost potvrde provjerava se na ulasku u prostor skupa „najmanje jednom na dan, najmanje prije početka službenog programa ili bilo kojeg organiziranog zbivanja tijekom skupa ili poslovnog događanja“, stoji u Preporukama.

HZJZ preporučuje da se, ako postoji mogućnost, predizborni skupovi za dopunske manjinske i prijevremene pazinske izbore, organiziraju na otvorenom.

Na takvim skupovima najveći broj građana koji mogu nazočiti, odredit će organizator skupa, poštujući načelo fizičke udaljenosti od metra i pol među osobama i odluke nacionalnog, županijskih i lokalnih stožera civilne zaštite koji će biti na snazi u trenutku održavanja skupa.

Organizira li se predizborni skup u zatvorenom prostoru, za organizatore vrijede ista pravila, s tim da fizička udaljenost među osobama mora biti dva metra.

Maske za lice su obvezne, kao i redovita dezinfekcija ruku te pridržavanje općih higijenskih mjera i fizičke udaljenosti.

Osobe s temperaturom i znakovima bolesti ne dolaze

Sve osobe koje u bilo kojem svojstvu sudjeluju na izbornom skupu prije dolaska  trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu, pa ako je u jutarnjim satima viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti, treba telefonski kontaktirati nadležnog liječnika i ne dolaziti na skup.

Preporučuje se vođenje evidencije osoba koje sudjeluju (organizatora, službenih osoba i govornika) na predizbornim skupovima radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze koronavirusom.

Prodaja i posluživanje hrane i pića na skupovima nije dopuštena.

Zatvorene prostore za izborne skupove preporučuje se prozračivati najmanje dvaput dnevno, pola sata prije i nakon programa predizbornog skupa ili, ako je moguće, da se prozori ostave otvorenima.

Organizacija skupa moguća je isključivo u prostorima koji mogu udovoljiti tehničkim i sigurnosnim uvjetima i osigurati fizičku udaljenost od dva metra.

Često dodirivane površine, kao što su ručke na vratima i prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima, tipke u dizalima itd. neophodno je dezinficirati prije početka i na kraju svake izvedbe i programa, a najmanje dvaput dnevno.

Dopunski izbori: Bira se 99 vijećnika u 82 predstavnička tijela

Dopunski manjinski izbori, na kojima će se birati 99 vijećnika u 82 općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, održavaju se jer na redovitim lokalnim izborima u tim predstavničkim tijelima nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina, konkretno srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske, ali ni hrvatskog naroda koji je u manjini u općinama Borovu, Trpinji i Jagodnjaku.

Pravo glasa na dopunskim izborima ima nešto manje od 140 tisuća birača.

Pazin ide u nove izbore jer nakon redovnih lokalnih izbora, ni jedna od pet stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću, uključujući i IDS, koji je godinama vladao tim gradom, nije imala potrebnu većinu. Od 13 vijećnika, šest je bilo IDS-ovih, četiri platforme Možemo, po jedan SDP-ov, HDZ-ov i Liste grupe birača, odnosno nezavisni.

Gradsko se vijeće nije uspjelo konstituirati u zakonskim rokovima, ni nakon tri pokušaja, pa je Vlada raspisala prijevremene izbore za 3. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom