ZAGREB

HVZ: Najviše požara u dalmatinskim županijama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nastavlja se razdoblje povećanog broja požara otvorenog prostora, pri čemu se najviše požara bilježi u dalmatinskim županijama gdje je indeks opasnosti od požara i dalje vrlo visok, upozorila je u utorak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) i izvijestila o jučer ugašenim požarima.

Najviše požara u posljednja 24 sata bilo je u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

 U Općini Promina na lokaciji Matase-Zelići požar otvorenoga prostora koji je dojavljen 15. kolovoza i koji je zahvatio oko 190 hektara (ha) trave, niskog raslinja i hrastovu šume, ugašen je jučer u popodnevnim satima. I požar raslinja na području Vrpolja, kod zaseoka Jelići, kojim je zahvaćeno oko 4 ha trave, niskog raslinja i makije, jutros je ugašen.

U njegovu gašenju sudjelovali su šibenska Javna vatrogasna postrojba (JVP), Dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) Perković, Šibenik, Brodarica-Krapanj, Grebaštica i Zablaće te Državna intervencijska postrojba (DIP) Šibenik, s ukupno 38 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila.

Pod nadzorom vatrogasaca je i požar raslinja na području Mirlović Zagore, kod zaseoka Nakići i Bulati. Njime je zahvaćeno oko 30 ha trave, niskog raslinja i smrike i niske bjelogorične šume.

U gašenju tog požara sudjelovali su JVP Drniš, VZŽ Šibensko-kninske, DVD-ovi Drniš, Ružić i Unešić, s ukupno 22 vatrogasca i 9 vatrogasnih vozila. Na osiguranju i saniranju požarišta tijekom noći su ostali JVP Drniš sa 7 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila.

Jučer je navečer ugašen i požar raslinja na otvorenom prostoru na području Omiša, predio Srijane, kojim je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 14 ha. Tijekom protupožarnog izviđanja, Air-tractor je preventivno djelovao na požarište jednim bacanjem.

Na području Donjeg Bitelića u Splitsko-dalmatinskoj županiji požar otvorenoga prostora je zahvatio travu, nisko raslinje i borovu šumu na površini od oko 50 ha. U požaru je izgorio krov stare kamene kuće, dva stara napuštena vozila i jedna kamp kućica, a lokaliziran je jučer u10 sati.

Tijekom jutra na požarištu je djelovao helikopter s uređajem za gašenje.

Tijekom dana u saniranju i osiguranju požarišta sudjelovalo je 15 vatrogasaca sa 5 vozila iz DIP-a Split te DVD-a i JVP-a Sinj. Tijekom noći na osiguranju požarišta bilo je 8 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila iz JVP-a i DVD-a Sinj.

Jučer je i JVP Imotski zaprimio dojavu o požaru na području Vinjana Donjih kod Imotskog. Požarom je zahvaćena površina od oko 50 ha većinom trave i niskog raslinja. U njegovu gašenju sudjelovalo je 27 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz JVP Imotski, DVD-ova Imotski te Lovreč i Zagvozd te protupožarni zrakoplov Canadair CL-415.

Zabilježen je i u požar Zadarskoj županiji u naselju Poljica – Brig kod Nina. Zahvaćena je trava, nisko raslinje i makija na površini od oko 18 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 12 vatrogasaca sa 5 vatrogasnih vozila iz DVD-a Pljusak i JVP-a Zadar te dva protupožarna zrakoplova Air-tractor. Požar je lokaliziran u 16,20, a ugašen u 19,20 sati, priopćio je HVZ.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini