PROTOČNOST

HRVATSKI TURIZAM U SCHENGENU: Ukidanje graničnih kontrola na našoj granici za turiste će značiti brži i jednostavniji dolazak u Hrvatsku

| Autor: Milan Pavlović
(Snimio Duško Marušić ČIČI)

(Snimio Duško Marušić ČIČI)


 

Pozitivno će na turizam djelovati i ulazak Hrvatske u eurozonu koji se planira 1. siječnja 2023. godine, s dvojnim iskazivanjem cijena i u kunama i u eurima već sljedeće sezone, što će turistima iz EU-a još više približiti Hrvatsku, kazao je direktor HUT-a Veljko Ostojić

Vijeće Europske unije objavilo je prošlog tjedna zaključke koji potvrđuju da Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu schengenske pravne stečevine, što otvara put za konačnu odluku o ulasku Hrvatske u prostor bez kontrola na unutarnjim granicama EU-a. Očekuje se da bi se konačna odluka o primanju Hrvatske u Schengen, nakon suglasnosti svih država schengenskog prostora i mišljenja Europskog parlamenta, mogla donijeti sredinom sljedeće godine, za vrijeme francuskog predsjedanja EU-om.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić smatra da će ulazak Hrvatske u Schengen dati dodatan impuls Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji.

Emitivna tržišta

- Naše ključne emitivne zemlje članice su schengenskog prostora, što znači da će ulazak Hrvatske u taj prostor i ukidanje graničnih kontrola na našoj granici sa Slovenijom i Mađarskoj turistima iz tih zemalja značiti još brži i jednostavniji dolazak u Hrvatsku. Dodatno, očekujemo da će ulazak u Schengen učvrstiti percepciju Hrvatske kao stabilne i sigurne turističke destinacije. Također, pozitivno će na turizam djelovati i ulazak Hrvatske u eurozonu koji se planira 1. siječnja 2023. godine, s dvojnim iskazivanjem cijena i u kunama i u eurima već sljedeće sezone, što će turistima iz EU-a još više približiti Hrvatsku, prokomentirao je direktor HUT-a ovu izuzetno aktualnu temu.

Kad je o turizmu riječ, uz podvlačenje crte pod ovu i planiranje iduće godine, hotelijeri ovih dana završavaju planove za zadnje ovogodišnje blagdane. Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske provela je anketu među svojim članovima koja je pokazala da će najveće turističke kompanije božićne i novogodišnje blagdane dočekati s otvorenih preko petine ukupnog broja hotela. Prema dobivenim rezultatima članica, u UPUHH-u procjenjuju da će na razini cijelog sektora za blagdane biti otvoreno više od 200 hotela, što je nešto veći broj objekata nego prošle godine.

Turistički prosinac

Rezultati koji se očekuju za blagdane, drže, bit će kruna uspješne posezone, koja je ove godine značajno bolja nego lani. U listopadu i studenom, prema podacima e-Visitora, ostvareno je ukupno 950.415 turističkih dolazaka, od čega 64,7 posto stranih dolazaka, te više od 3,3 milijuna turističkih noćenja od čega 78,2 posto stranih gostiju. Samo u studenom je ostvaren 226.211 turistički dolazak i 679.486 turističkih noćenja, od toga 110.587 stranih turističkih dolazaka i 411.849 stranih turističkih noćenja. Turista ima i početkom prosinca, pa je u prvih 12 dana u prosincu Hrvatska zabilježila 76.200 turističkih dolazaka i 209.491 turističkih noćenja, od čega 46 posto stranih dolazaka i 57,6 posto stranih noćenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater