ZAGREB

HND za Svjetski dan slobode medija: Država mora pomoći novinarstvu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko u nedjelju je, na Svjetski dan slobode medija, poručio kako država mora osigurati pomoći novinarstvu ocijenivši kako će ''kriza jednom proći, a ne smijemo se naći u situaciji spaljene zemlje''.

'' I u ovoj je krizi ponovo došla do izražaja iznimna važnost novinarstva.Uz zdravstvene djelatnike, policiju i vatrogasce - mediji, dakle novinarke i novinari, snimatelji, fotoreporteri, radijski i televizijski tehničari, odradili su fenomenalan posao. Pravodobna, točna informacija, a ne fake news, ono je što nam treba uvijek, a posebno u ovakvim situacijama'', kazao je Zovko u intervjuu objavljenom na mrežnim stranicama HND-a.

Pritom su neki medijski vlasnici, od Hanza medije, preko Novog lista do Glasa Istre, srezali plaće svojim novinarima, iako su neki kao Hanza media, primili javne potpore, kazao  je Zovko. Ocijenivši situaciju neodrživom, naglasio je i kako je vrlo važno da država osigura dugoročne mjere za pomoć novinarstvu.

''Mjere koje smo izradili sa Sindikatom novinara Hrvatske, s kojim inače sjajno surađujemo, imaju svoj kratkoročni i dugoročni cilj. Jer kriza će jednom proći, a mi se ne smijemo naći u situaciji spaljene zemlje'', kazao je Zovko. Među predloženim mjerama za pomoć novinarstvu izdvojio je davanje mjesečnih  naknade od 4000 kuna honorarcima i slobodnim novinarima u iduća tri mjeseca, te osnivanje kratkoročnog  kriznoga fond za prijavu projekata neprofitnih i lokalnih medija.

''Dobili smo podršku predsjednika Republike Zorana Milanovića, a o mjerama smo razgovarali i s ministricom kulture. Želim vjerovati da ćemo uspjeti nešto i realizirati. A onda ćemo nastaviti pregovarati o svim drugim zahtjevima, najprije o dugoročnom fondu za novinarstvo'', kazao je Zovko. Kao primjer koji bi hrvatska država trebala slijediti naveo je Njemačku gdje su novinari uvršteni na listu sistemski relevantnih zanimanja, poput zdravstva, policije i vatrogastva.

Koliko bi mutnija bila naša močvara da nema novinara

''Novinarstvo to zaista i jest, vidimo to svaki dan. Zamislimo koliko bi mutnija bila ova naša močvara da nema novinara, koliko bi još ministara bilo na svojim dužnostima da ih novinari nisu uhvatili s prstima u pekmezu'', istaknuo je.

Oštro je osudio i nedavne napade na novinare te u ime HND-a zatražio od Vlade, Hrvatskog sabora i predsjednika Republike jasnu i nedvosmislenu osudu napada koji su, kako ističe, posljedica opasnog ozračja u kojem su novinari označeni kao glavne mete i krivci za sve loše u državi, što je nedopustivo.

Osvrnuo se i na tužbe protiv novinara i medija i najnovije podatke HND-a prikupljene početkom godine  da je trenutno u Hrvatskoj aktivno najmanje 905 tužbi'' teških'' 68 milijuna kuna.  

''Brojka jest nešto manja od lanjske, ali nas to ni slučajno ne smije tješiti, i dalje je zastrašujuća. Cilj je odvratiti novinare od ozbiljnih istraživačkih tema i financijski ih uništiti. Duševne boli postale su unosan biznis koji se izgleda najbolje liječi s puno novca '', kazao je Zovko dodavši da i u Hrvatskoj novinar na sudu može izgubiti i ako je objavio istinitu informaciju.

Vikati i ne odustati

Upitan za tužbe koje je HRT podnio protiv njega, HND-a i ostalih novinara, Zovko je kazao kako je HRT jedinstven slučaj u svijetu jer kao javna televizija tuži svoje zaposlenike i strukovnu novinarsku organizaciju.

''Ne bojimo se njihovih tužbi, ali na takve stvari treba neprestano upozoravati. Cilj HND-ove ankete o tužbama upravo je taj - vikati i ne odustati. To nam je svima i najvažnija poruka za Dan slobode medija'' zaključio je Zovko.

U povodu Svjetskog dana slobode medija i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvao je članove da tradicionalnom akcijom ''Pet minuta gromoglasne tišine'' 21. put upozore na važnost novinara i medijskih radnika, ali i na njihov sve lošiji položaj.

U pet minuta do 12 sati u nedjelju 3. svibnja pozvali su članstvo da preko svojih medija upozore na loš položaj novinara čime se ugrožava sloboda medija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater